Ahold zakt weg op roerloze beurs

Veel buitenlandse impulsen waren er vanmorgen niet op het Damrak, en het gevolg was dat de AEX-index vrijwel roerloos zweefde rond zijn vorige slot. Rond het middaguur stond de index vrijwel onveranderd rond 277 punten.

Ahold was de grootste daler van de AEX-index, met 3 procent. Het nieuws dat het Vaste Klantenfonds van Albert Heijn een groot aantal aandelen Ahold had verkocht drukte de koers van het concern. Een andere daler was automatiseerder Getronics. Beleggers waren ongevoelig voor het bedrijfsbericht dat het grote Italiaanse dochterbedrijf dit jaar zonder verlies zal draaien. Een analist echter vast dat dit komt door een eenmalige meevaller. De winstmarge van het dochterbedrijf is echter nog niet gezond. Het aandeel DSM had enigszins last van een lagere waardering door de Zwitserse bank UBS. Het aandeel daalde met ongeveer 1,5 procent. Beter verging het handelshuis Hagemeyer en ASML Holding. De koersen hiervan stegen respectievelijk circa 5 en 4 procent, deels het gevolg van dunne handel.

Technologiefondsen zorgden er vanochtend op de aandelenbeurs in Tokio voor dat de Nikkei-index hoger sloot. De Japanse beursbarometer eindigde de laatste handelsdag van de maand 0,6 procent hoger, op 8425 punten. Over de hele maand mei steeg de Nikkei-index 7,6 procent en de afgelopen vier jaar is de index in een maand tijd niet meer zoveel gestegen.

De beleggers in Tokio lieten zich vooral leiden door de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, die gisteren hoger sloot. Ook in Japan gaan beleggers ervanuit dat fabrikanten van computers en software als eerste profiteren van een economisch herstel. Chipfabrikant Toshiba liet een koersstijging zien van 3,7 procent, terwijl elektronicaconcern Sony 2,6 procent in waarde steeg.

De beleggers lieten zich verder leiden door de koers van de yen. De munteenheid zakte weer iets ten opzichte van de dollar en daardoor worden Japanse producten in het buitenland goedkoper.

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq liet als reactie op de positieve bijstelling van de Amerikaanse economie een stijging zien van 0,8 procent (1575 punten), maar dat was bij de New York Stock Exchange niet het geval. De Dow Jones verloor 0,9 procent tot 8711 punten. Bij de Dow-fondsen waren de winnaars op de vingers van een hand te tellen.