Woningverkopen sterk teruggelopen

Het aantal woningen dat de eerste vier maanden van dit jaar is verkocht, is fors gedaald. De woningverkopen zijn sinds het begin van dit jaar met 7,8 procent teruggelopen tot gemiddeld 9.869 woningen per maand.

Tegelijkertijd is de gemiddelde huizenprijs wel gestegen. In de eerste vier maanden van 2002 kostte een woning gemiddeld 214.000 euro, in dezelfde periode van dit jaar bracht een huis gemiddeld 220.000 euro op, hetgeen een stijging is van 2,8 procent.

Dat blijkt uit een berekening op basis van de koopsomgegevens die het Kadaster gisteren heeft bekendgemaakt. Het Kadaster geeft geen verdere toelichting op de cijfers.

De verkoop van huizen is seizoensgebonden. In lente- en zomermaanden worden traditioneel meer woningen verkocht dan in de winter. De prijs van een woning bleef de eerste maanden van dit jaar nagenoeg gelijk. In januari kostte een huis gemiddeld 222.000 euro. Na een lichte daling in februari en maart was dat prijsniveau in april weer terug op dat van januari. In het derde kwartaal van vorig jaar bleek volgens cijfers uit het kadaster dat de huizenprijs voor het eerst sinds 1994 was gedaald. De daling bedroeg toen 1,2 procent. Over dezelfde periode stelde makelaarsorganisatie NVM nog dat de prijzen waren gestegen met 0,5 procent.

In april meldde de NVM al dat in het eerste kwartaal van dit jaar de huizenprijzen met 0,5 procent waren gedaald. Het verschil in de kadastercijfers en de NVM zit in de wijze van berekenen.

In het eerste kwartaal van dit jaar stonden woningen volgens de NVM 71 dagen te koop, in het duurste segment was dat 115 dagen. Een jaar eerder was de gemiddelde verkooptijd nog 65 dagen. Begin april hadden NVM-makelaars, die naar eigen zeggen 60 procent van de markt bedienen, 68.000 woningen in de aanbieding.