Wat zijn vrouwtjes soms toch oliedom!

Het zal wel niet de bedoeling zijn, maar How to Lose a Guy in 10 Days is een onverwacht pleidooi voor gearrangeerde huwelijken. Maar dan vermomd als een romantische komedie met een bleek spelende Kate Hudson en een nog bleker dan gewoonlijk optredende Matthew McConaughe

Volgens de auteurs van het dating-boek How to Lose a Guy in 10 Days bestaan er universele don'ts waar je je (als vrouw) maar beter aan kunt houden. Dus: niet je hondje op het biljart laten plassen, niet alvastop de computer uittekenen hoe jullie kinderen eruit zullen gaan zien en al helemaal niet zijn piemel prinses Sophia noemen. Wat kunnen vrouwen toch dom zijn! Lachen!

Om de heldin van de fictiefilm die naar dit zelfhulpboek werd gemaakt ruimschoots de kans te geven zoveel mogelijk idiote neuroses uit televen, werd zij gekoppeld aan een man die omwille van een weddenschap bereid is alles van een vrouw te pikken. Als hij haar tien dagen later nog maar heeft.

Als makers van romantische komedies het zichzelf zo moeilijk maken om origineel uit de hoek te komen, onthullen hun films als ze klaar zijn vaak allerlei onbewuste vooronderstellingen. In het geval van How to Lose a Guy in 10 Days is dat bijvoorbeeld dat als je maar genoeg je best doet in een relatie dat je dan vanzelf naar elkaar toegroeit en dat de liefde later vanzelf komt. Om dat te weten te komen gaat de doelgroep die tussen eerste afspraakje en eerste kus nog wat van elkaar te weten wil komen waarschijnlijk niet naar deze film. Romantisch en opwindend is die boodschap al helemaal niet, in een volstrekt doelloze film.

How to Lose a Guy in 10 Days. Regie: Donald Petrie. Met: Kate Hudson, Matthew McConaughy, Kathryn Hahn, Annie Parisse, Adam Goldberg, Michael Michele. In 78 bioscopen.

    • Dana Linssen