WAT DOEN DE KINDEREN

Dansen

Soms dansen ze om te overleven, soms om van de straat te blijven en soms om er hun beroep van te maken. Vijftig kinderen en jongeren uit Indonesië en Tsjetsjenië laten op het Wereld Kinderfestival op donderdag 5 juni vanaf 19u in Theater Zwembad de Regentes zien wat ze kunnen. Er zijn ook optredens van Nederlandse jeugdgroepen.

Wereld Kinderfestival op do 5 juni om 19u in Theater Zwembad De Regentes, Weimarstraat 63, Den Haag. Vanaf 6 jaar. Kaarten kinderen t/m 13 jaar €5,50 vanaf 14 jaar €7,50. Res 070-3637798 of www.deregentes.nl

Middeleeuwen beleven

Mysterie Middeleeuwen is een expositie waar kinderen veel zelf kunnen doen. In een doolhof van straten en steegjes valt van alles te ontdekken over de middeleeuwen. Op hun zoektocht naar de oplossing van een groot mysterie komen kinderen op een markt, kerk, huis, school en werkplaats. Via meer dan 30 interactieve spellen, reconstructies en multimedia-programma's ruiken ze aan de wc, tollen, bikkelen ze en gaan ze een kerktoren beklimmen. Het speurgidsje wijst de weg en geeft extra raadsels en opdrachten. In de archeotheek is voor kinderen een snuffel- en zoekhoek over de middeleeuwen ingericht met boeken, spelletjes en digitale imformatie over ridders en kastelen. Op www.mysteriemiddeleeuwen.nl zijn ook spelletjes te vinden.

Mysterie Middeleeuwen ontdekkingstocht door de middeleeuwen t/m 15 aug voor kinderen van 8 tot 13 jaar in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Tijdens schooluren is het mysterie gereserveerd voor schoolgroepen. Individuele bezoekers kunnen op wo, za en zo van 12-17u en in schoolvakanties van di-vr 10-17u en za, zo van 12-17u. Toegang 6-18-jarigen €5,50 en volwassenen €6, mjk gratis. Inl 071-5163163 of www.mysteriemiddeleeuwen.nl

Op watersafari gaan

Wel eens een watertijger gevangen of een watermonster onderzocht? Op zondag 1 juni organiseert bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster een watersafari. Tijdens de natuurdag komen kinderen van alles te weten over water, want zonder water geen leven en toch lijkt water de gewoonste zaak van de wereld. Wel laarzen en een waterdichte jas aantrekken. Woensdag 4 juni is er in De Wieden voor kinderen van 4 tot 7 jaar ook een middag over de otter: hoe hij leeft, wat hij eet, wat hij voelt en wat hij ruikt. Ook voor deze middag geldt: doe laarzen en oude kleren aan. In het bezoekerscentrum zijn tot juli nog foto's van de otter en andere watergebonden planten- en diersoorten zoals de marter en bever van Roel Hoeve uit Vollenhove.

Watersafari op zo 1 juni om 11u en 15u in bezoekerscentrum van Natuurmonumenten De Wieden, Sint Jansklooster aan de Beulakerweide voor kinderen van 4 t/m 12 jaar met hun (groot)ouders. Kosten: voor leden van Natuurmonumenten gratis, niet-leden betalen € 5. Aanmelden is niet nodig. Kindermiddag over de otter op wo 4 juni ook in De Wieden voor kinderen van 4 tot 7 jaar van 13u30 uur tot 15u. Kosten € 3 voor leden en voor niet-leden € 5. Res 0527-246644.

Autorijden

Wat betekent het om in Los Angeles te wonen en elke dag minstens een uur in de file te staan? Wat zien automobilisten als ze vanuit hun auto naar buiten kijken? Op de Eerste Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam laten ze niet alleen zien hoe dat er in Nederland uitziet met als voorbeeld een Rondje Randstad maar ook in o.a. Tokio, Beijng, Jakarta, Beiroet en Boedapest. Iedereen tot 16 jaar heeft gratis toegang tot de exposities in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en Las Palmas en voor kinderen is er een uitgebreid programma. T/m 31 augustus kunnen leerlingen van het basisonderwijs meedoen met Gebouw van jou en het Stedenspel. Ook kunnen ze als bestuurder door de hoofdstraten van grote steden rijden. Er is een speciale webservice over de architectuurexposities, voor het voortgezet onderwijs zijn er rondleidingen en zondag 1 juni geeft architect en organisator van de Biënnale Francine Houben een kinderlezing.

T/m 31 aug Gebouw voor jou en Het Stedenspel, speurtocht Autoritje door Hongkong? architectuurwebsite www.nai.nl/educatie en zo 1 juni van 14-15u30 kinderlezing door Francine Houben in het NAi, Museumpark, Rotterdam. Res en inl 010-4762340.

Verzamelen

Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht werd bijna honderd jaar geleden door een jonkheer als museum gebouwd. Hij heette Henri van Sypesteyn en hij verzamelde allerlei mooie voorwerpen: zwaarden, kruisbogen, theeserviesjes, damstenen van porselein en kinderportretten. Voor kinderen tussen de 8 en de 12 jaar, die zelf ook verzamelen en die graag willen weten hoe je een verzameling tentoon kan stellen is er iedere eerste woensdag van de maand een kinderrondleiding, waarin verteld wordt hoe Henri zijn kasteel met zijn verzameling heeft ingericht. Nieuwsgierig geworden, bezoek dan eerst de website www.sypesteyn.nl en geef je per e-mail of telefoon op voor een rondleiding.

Kinderrondleidingen op 4 juni, 2 juli, 6 aug en 3 sept van 14-15u en 16-17u voor kinderen van 8-12 jaar. Toegang € 5. Plaats: Kasteel-Museum Sypesteyn, Nieuw Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht. Res 035-5823208. Voor volwassenen is er gelijktijdig een gewone museumrondleiding.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl