Wall Street geeft beurzen impuls

Op het Damrak waren beleggers vanmorgen positief gestemd, voornamelijk door een hoger slot op Wall Street gisteravond. De AEX-index, de beursgraadmeter voor 25 meest verhandelde fondsen, noteerde tegen het middaguur 1,95 procent hoger, op 277,45 punten.

De beurs van New York kreeg een impuls door positieve berichten over de Amerikaanse economie. De Dow-Jonesindex noteerde gisteravond 2,1 procent hoger op 8781,35 punten. De technologiebeurs Nasdaq sloot zelfs 3,1 procent hoger op 1556,69 punten, de hoogste stand in elf maanden.

Op het Damrak verblijdde modehuis Gucci zijn aandeelhouders met een superdividend. Het concern maakte bekend 1,34 miljard euro uit te keren aan zijn financiële achterban, een geste die door beleggers werd beloond met een koersstijging van bijna 1,5 procent tegen het middaguur. Ook de Franse grootaandeelhouder PPR profiteerde van het nieuws en zag zijn koers in Parijs oplopen. PPR krijgt door de forse dividenduitkering de gelegenheid om de resterende aandelen van Gucci tegen een lagere koers op te kopen.

De twee grootste stijgers in de maatgevende AEX-index waren de technologiefondsen Philips en ASML. De eerste noteerde 4,2 procent hoger, terwijl ASML 3,9 procent duurder werd. De financiële zwaargewichten droegen ook bij tot de hogere koers van de index. Alleen bankverzekeraar Fortis was niet in trek bij beleggers wegens het gisteren bekendgemaakte verlies over het eerste kwartaal.

Supermarktconcern Ahold vond na twee dagen van verlies de weg weer omhoog. Het aandeel won 1,6 procent. Akzo Nobel behoorde ook tot de winnaars (2,4 procent). De onderneming verkoopt een bedrijfsonderdeel voor een bedrag van 114 miljoen euro.

Ook op de andere Europese beurzen verschenen hogere noteringen op de koersenborden, al waren de beleggers daar minder uitbundig als in Amsterdam. De effectenbeurzen in Londen en Parijs stonden tegen het middaguur 1,4 procent hoger. De toonaangevende DAX-index in Frankfurt stond op een winst van 1,6 procent.

De euro moest na de recordstand van gisteren terrein prijsgeven aan de dollar, door speculaties dat de ECB volgende week de rente zal verlagen. De euro noteerde 1,1785 dollar, tegen een slotstand van 1,1865 van gisteren. Ten opzichte van het pond sterling zakte de euro van 0,7230 naar 0,7200.