Voorkeur Theater

Bobbie

Een bloempot die uit het raam is gevallen, bezorgt het toneelpersonage Bobbie (gespeeld door Aat Nederlof) een geestelijke handicap. Hij verliest zijn geheugen, en hiermee slaat de bodem weg onder zijn bestaan.

Regisseur en tekstschrijver Helmert Woudenberg is een doorgewinterd theatermaker. Dat is aan zijn tekst en regie af te lezen. Hij weet met zijn royale cast aan spelers en speelsters (in totaal zeven) een geheimzinnige wereld rondom Bobbie op te bouwen. Bobbie is zelfs zijn naam vergeten; hij moet die voorlezen van een briefje.

Iedereen wil iets van Bobbie. Dat gebeurt met iemand die in principe ongrijpbaar is. Aat Nederlof weet de fictieve toneelwerkelijkheid griezelig dichtbij te brengen. Met zijn onhandige motoriek, zwijgende aanwezigheid en priemende, argwanende oogopslag creëert hij een toneelfiguur van wie iets dreigends uitgaat. Hij laat het zelfs toe dat hij op een politiebureau wordt ondervraagd in een scène die aan Kafka's Der Prozess doet denken. Aan het slot verdwijnt alle psychologische speelstijl en ontaardt Bobbie in een wonderlijke klucht, à la de Franse komedieschrijver Marivaux, waarin plots alle lijnen samenkomen. Een doodgewaand kind blijkt te leven, Bobbie wordt door de buurvrouw liefdevol in haar armen gesloten en Aat Nederlof kan vol optimisme uitroepen `Happy End'.

T/m 31 mei Amsterdam, Stadsschouwburg. Inl 020-6242311 of www.ssba.nl

Gilgamesh

In de kinderopera Gilgamesh speelt en zingt de innemende kindervriend Frank Groothof bijna alles zelf. Als de mythische held Gilgamesh neemt hij het op tegen de goden; ter zijde gestaan door de musici van het Charivari Trio met Jan Rokyta. Koning Gilgamesh lijkt op Groothof: hij is een eigenwijze solist die iedere uitdaging aangaat. Groothof stapt geregeld uit zijn rol om het epos even uit te leggen, of aan elkaar te praten. Vanaf zes jaar.

30 mei Leidse Schouwburg, 31 mei-1 juni Stadstheater, Zoetermeer. Inl 0299-621462 of www.frankgroothof.nl

De 5e Kamer

In de eerste kindervoorstelling van Moniek Merkx' nieuwe gezelschap Max. (voorheen Maccus), leiden vijf spelers de kinderen door vijf kamers waar hun dromen worden verwezenlijkt. Het is een spannende wonderreis, met een grote rol voor het publiek. Om aan het wonder bij te dragen zijn er knuffelmuren, wordt er uit gemengde gevoelens een liefdesdrank gebrouwen en kun je gemakkelijk hoge cijfers halen voor moeilijke vakken. Vanaf 8 jaar.

30-31 mei, 1 juni Spijkenisse, C.C. De Stoep. Inl 015-2158078 of www.tgmax.nl

Vrijdag

In Vrijdag (1968) van Hugo Claus komt incestpleger Georges Vermeersch (Bert Luppes) thuis uit de gevangenis. Zijn vrouw (Elsie de Brauw) heeft imiddels een relatie en een baby met de buurman (Fedja van Huêt). Johan Simons maakt er voor ZT Hollandia vooral een voorstelling van de hoop van. Vrijdag gaat over verzoening ondanks alles, over compassie, opoffering, het nieuwe begin. Kortom, de liefde die alles overwint.

31 mei, Stadsschouwburg Brugge, 3 juni Stadsschouwburg, Groningen, 5-7 juni Toneelschuur, Haarlem, Inl 040-2333633 of www.zthollandia.nl.