VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

THEATER

Jeugdtheaterschool Alkmaar is deze week met maar liefst twee voorstellingen te zien in het Alkmaarse Provadja: Het bejaardenhuis en Het weeshuis. Beide voorstellingen zijn het resultaat van een jaar lang oefenen in de basisvaardigheden van het toneelspelen. De beste kinderen uit beide groepen kunnen worden gekozen voor de `productiegroep'. Dat is de topklas van de theaterschool die optreedt tijdens festivals door het hele land.

2 juni Het Weeshuis Productieklas 2 (Lagere school) 4 juni Het Bejaardenhuis Theaterklas 2 (9 t/m 13 jr.) Inl 072-5022596 of www.provadja.nl

HAARLEM

CABARET

Vijf avonden lang vindt de Stadsschouwburg Haarlem onderdak in een tent op het evenemententerrein naast hotel Haarlem-Zuid, waar veertien aanstormende cabaret-acts zullen aantreden. Van recente festivalwinnaars als Ruben & Nathan, Alex Agnew en Eva Schuurman, tot solisten als Sara Kroos en Guido Weijers en de formaties Veldhuis & Kemper, RUL en de Ashton Brothers. Met feestmuziek na afloop. 3-7 juni. Inl 023-5121212, www.theater-haarlem.nl

HOORN

MUZIEK

Bands van het Excelsior-label trekken zich aan elkaar op: Daryll-Anns laatste cd Trailer Tales stamt van meer dan een jaar geleden, maar de Friese troubadour Meinder Talma brengt vers materiaal van zijn cd Kriebelvisje waarop Daryll-Ann-leden Jeroen Kleijn en Anne Soldaat een belangrijke rol spelen. Samen staan ze voor een afwisselend programma, dat overeenkomsten kent in de hardnekkigheid waarmee ze op hun eigen voorwaarden muziek maken.

30 mei Manifesto, Hoorn.

LEIDEN

CABARET

Binnen één jaar is Javier Guzman (26) omhooggeschoten: hij won het Leids Cabaretfestival, maakte een Sinterklaasconference voor de VARA, produceerde de 100 % Ab Show voor de VPRO en begon aan zijn eerste theatersolo Bot; het debuut van een gehaaide grappenmaker die zichtbaar veel ervaring in de stand-up comedy opdeed. Virtuoze verzinsels over allochtonen en andere verschijnselen uit het dagelijks bestaan, maar weinig rechtstreekse satire over het nieuws van de dag.

31 mei Leiden Schouwburg K&O Kapelzaal Inl 071-5141141 of www.keno-leiden.nl

MUZIEK

Het Bachkoor Holland geeft o.l.v. Charles de Wolff een motettenconcert met werk van J.S. Bach. J.C. Bach en Scarlatti.

31 mei 20u Pieterskerk. Kaarten aan de kassa.

FOTOGRAFIE

De fototentoonstelling Choices gaat over de smaak en leefstijl van Nederland. Elf bekende Nederlandse fotografen, onder wie Korrie Bezems, Koos Breukel en Margi Geerlinks, richtten hun camera op de interieurs van Hollandse woningen. Ook portretteerden ze de bewoners, afkomstig uit verschillende culturen. De selectie van de vijftig foto's werd gemaakt door programmamaakster Hanneke Groenteman en fotograaf Morad Bouchakour.

Choices - keuzes in smaak en leefstijl. Centrum Beeldende Kunst, Hooglandse Kerkgracht 19/21, Leiden. T/m 12 juli, wo t/m za 12-17u.

OVERVEEN

WANDELING

Landgoed Elswout in Overveen is een prachtige locatie voor een wandeling. Eenmaal per maand houdt Mieke Wilmink een rondleiding over het landgoed en vertelt zij de deelnemers over de geschiedenis, de cultuur en natuur van de Zuid-Kennemerland.

Rondleiding. Op zondag 1 juni om 14uur over landgoed Elswout, Elswoutselaan 12a, Overveen. Deelname €3. Kind €1,50. Aanmelden niet nodig.

UTRECHT

CABARET

Lenette van Dongen speelt haar vijfde cabaretshow Vedette in tien jaar als toonbeeld van vakmanschap en expressiviteit. Virtuoos vlechtwerk van verhalen en verzuchtingen uit haar eigen alledaagse besognes, herkenbaar gemaakt door een groot arsenaal van vondsten en stembuigingen. Glamour en anti-glamour, brutaal en gevoelig, gaaf begeleid door Martijn Breebaart (piano) en Peter Heijnen (gitaar).

Vanavond in Utrecht Stadsschouwburg, 2 juni Den Haag Koninklijke Schouwburg, 5 t/m 7 juni Amersfoort De Flint Inl 071-5133985, www.harrykies.nl

FESTIVAL

Impakt, het `festival voor beeld en geluid', dat wil zeggen video, film,, muziek nieuwe media en performance, wordt dit jaar in het Centraal Museum gehouden. Ondertitel van de achtste editie is `It's happening again. Fashion, music, politics'. Er is onder meer een programma over de buiten de mainstream vallende representaties van oorlog met werk van Bruce Conner, Harun Farocki en Norman McLaren en een over de dit jaar overlede Amerikaanse avant-garde filmmaker Stan Brakhage. Het retrospectief is gewijd aan de Candees Mike Holboom.

3 t/m 9 juni, Centraal Museum, Utrecht. Inl 030-2944493 of www.impakt.nl

MUZIEK

Fair Play is een Russische avond in alle ruimten van Muziekcentrum Vredenburg. Russisch roulette met Zingende Boeketten en Russische acrobatiek, het Russische dansfeest Apparatschik en Pozor Project met dj Drifter en vj Nils Mühlenbruch omlijsten een concert van het Radio Symfonie Orkest, dat de dag erop in uitgebreidere vorm wordt herhaald.

30 mei 20u, 31 mei 20u15. Inl 030-2314544.

IJMUIDEN

EENAKTERFESTIVAL

Voor alweer de vierentwintigste keer wordt in het Witte Theater het Eenakterfestival gehouden, gespeeld door amateurs uit de regio Kennemerland. Bezoekers kunnen onder meer genieten van een Grieks drama, een kinderstuk, een monoloog, een dansvoorstelling, waarin een 80-jarige danseres de hoofdrol speelt, en een monoloog gespeeld door drie vrouwen.

4-7 juni, Witte Theater, IJmuiden. Theater aan Zee, Kennemerstrand 180, IJmuiden. Inl 0255-521972 of www.wittetheater.nl