Voorkeur Muziek

Dvorák

De Nederlandse première van de opera Vanda (1876) van Antonin Dvorák, in ons land vooral bekend als componist van de opera Rusalka, vindt plaats in de Matinee op de Vrije Zaterdag. Vanda, koningin van Polen, zweert haar leven aan de goden te geven, als ze Duitse invallers kan verdrijven. De Poolse soldaten hebben succes en Vanda offert zichzelf door in de rivier te springen, tot afgrijzen van haar onderdanen en haar minnaar Slavoj.

31 mei 13u30 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345. Radio 4: rechtstreeks op 3 juni 20u.

Hampson

De twee recitals die de bariton Thomas Hampson en de pianist Wolfram Rieger in 1995 gaven tijdens het Mahler Feest in het Amsterdamse Concertgebouw behoorden tot de absolute hoogtepunten. Hampson en Rieger komen nu terug met Mahler: liederen uit Des Knaben Wunderhorn, de Kindertotenlieder, Lieder eines fahrenden Gesellen en Rückert Lieder. Tussendoor geven ze een lezing met concert.

Hampson en Rieger: 4 en 7 juni 20u15 (Grote Zaal). 5 juni 20u15 lezing/concert (Kleine Zaal). Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345

Annie Lennox

Eurythmics-zangeres Annie Lennox verdween bijna tien jaar geleden van het toneel en liet haar solo-albums Diva en Medusa nauwelijks gepaard gaan met live-optredens.

Haar nieuwe cd Bare beschouwt ze als een laatste kans om nieuwe nummers op het podium te brengen, want over twee jaar is ze vijftig en rockvrouwen zijn op die leeftijd versleten, vreest ze.

Sombere, ingetogen muziek met veel bezieling en uitgeklede versies van vroegere Eurythmics-favorieten.

2 juni RAI Congrescentrum, Amsterdam. Res 0900-0195.