Voorkeur Film

Douglas Sirk Dag

Cinefielen van een generatie terug deden twintig jaar geleden de ontdekking van hun leven, toen het Cinemathema-festival onder de titel Melodrama `40-'60 een groot aantal films vertoonde van Douglas Sirk (1900-1987), de oorspronkelijk Deense `master of the weepies'. Uit boekjes kon men weten dat Rainer-Werner Fassbinder een bewonderaar was van de technicolor-kitsch uit de jaren vijftig van Sirk, en dat diens Angst essen Seele auf (hier bekender als Alle Turken heten Ali) een remake was van All That Heaven Allows. Tot ieders verbazing bleek die film uit 1955 over een verveelde weduwe (Jane Wyman) die van haar volwassen kinderen geen verhouding mag beginnen met een knappe jonge boomchirurg (Rock Hudson), helemaal geen draak, maar een hoogst moderne, gestileerde film over burgerlijke onvrijheid. En in Sirks epos over nieuwe rijken en hun drang tot zelfvernietiging Written on the Wind (1956) bleken alle elementen aanwezig die een cultsucces als de tv-serie Dallas in de jaren tachtig zo succesvol maakten.

Intussen verdween Sirks werk weer uit het zicht, nu maakte Todd Haynes een remake van All That Heaven Allows, getiteld Far from Heaven (openingsfilm Rotterdam 2003), maar ook Lars von Triers Breaking the Waves en François Ozons 8 femmes citeren Sirk opzichtig. Op zo'n moment voelt het Filmmuseum zich gelukkig verplicht het kennishiaat te dichten.

Za 1 juni in Filmmuseum Cinerama, Amsterdam. All That Heaven Allows (1955) 13u n 17u. Written on the Wind (1956), 15u. Voorpremière Far from Heaven (Todd Haynes, 2002), 19u30. Later ook in Filmhuis Den Haag en Plaza Futura Eindhoven.

Sex is Comedy

Sex is Comedy is een film over het maken van films. Catherine Breillat maakte eerder onder meer Romance, Fat Girl en Breve Traversée, films waarin het altijd om seks en macht draait. In Sex is Comedy debiteert Breillat over filmmaken net zulke conservatief feministische dooddoeners als in haar andere films . Breillats manier van filmen is soms zo verleidelijk dat ze gelijk lijkt te hebben, al blijf je hopen dat dat niet zo is, zo kil en pijnlijk is het.

Regie: Catherine Breillat. Met: Anne Parillaud, Grégoire Colin, Roxane Mesquida. In Filmmuseum Cinerama, Amsterdam.

Van God los

Van God los, het speelfilmdebuut van Pieter Kuijpers, is geïnspireerd op het verhaal van de bende van Venlo. Het is een traditionele, harde gangsterfilm die duidelijk naar het voorbeeld van Scorsese is gemaakt. Het is vooral de stijl van de voor Nederlandse begrippen ongebruikelijk cynische genrefilm die imponeert, evenals het uitstekende acteren van Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt en Angela Schijf.

Regie: Pieter Kuijpers. Met: Tygo Gernandt, Egbert Jan Weeber, Angela Schijf, Mads Wittermans, Marnie Blok, Huub Stapel, Johnny Lion, PimLambeau. In meer dan 30 bioscopen.

Tape

Door Richard Linklater verfilmd toneelstuk speelt zich af op een motelkamer. Twee schoolvrienden voeren via taal een duel over een verkrachting. Taal verandert iemands beleving van het verleden. Via taal kun je onderscheid maken tussen verkrachting en ruw zijn en kun je een daterape ombuigen tot het uitoefenen van `excessief linguïstische druk' om tot seks te komen.

Regie: Richard Linklater. Met: Ethan Hawke, Robert Sean Leonard, Uma Thurman. In Amsterdam De Uitkijk, Smart Cinema, Kriterion, the Movies. Den Haag: Babylon. Haarlem: De Filmschuur. Utrecht: Springhaver.