Voorkeur Beeldende Kunst

Stad & Land

Het Stedelijk Museum laat deze zomer in de Nieuwe Kerk op de Dam zijn zogenaamde `stille' collectie zien: schilderijen en tekeningen, een enkel beeld en wat meubelen uit het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Het gaat om werken die doorgaans door plaatsgebrek vooral in het depot huizen, van de late Romantiek (met Jongkind en Roelofs) tot en met de generatie van Jan Sluijters en Leo Gestel, de grote vernieuwers van het modernisme. Een zwaartepunt in deze verzameling wordt gevormd door de Amsterdamse impressionisten met meesterwerken van Isaac Israëls en natuurlijk verschillende stadsbeelden van Breitner. De laatste maakte ooit een schitterend gezicht op de Nieuwe Kerk met op de voorgrond trams met lichte daken getrokken door grijze en witte paarden. De kerk zelf is sindsdien niet veranderd. Anders dan de titel, Stad en Land, suggereert, gaat het hier niet om een tentoonstelling met een boodschap. De groeiende liefde voor de natuur van de kunstenaars, de oprukkende losse toets, de aantrekkingskracht van het stadsleven voor de volgende generatie, dat verhaal wordt hier niet nog eens expliciet verteld. Door de entourage onder de gewelven en naast de koorhekken waant de bezoeker zich in een groot depot. Een depot waar mooie ontdekkingen te doen zijn, dat wel. Misschien moet het Stedelijk in zijn toekomstplannen toch maar eens een zaaltje Haagse School en tijdgenoten opnemen. Ze hebben er in elk geval verrassend mooie voorbeelden van in hun collectie, dat weten we nu.

Stad & Land. 19de-eeuwse meesterwerken uit het Stedelijk Museum tot 10 aug in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag 10-18u, do tot 22u.

Erik Andriesse

Erik Andriesse, de kunstenaar die tien jaar geleden onverwachts op 36-jarige leeftijd overleed, wordt herdacht met exposities in het Haags Gemeentemuseum en De Pont. Bloemen en dieren waren zijn favoriete onderwerpen. Virtuoos tekende en schilderde hij uitbundig gekleurde zonnebloemen, amaryllissen en lelies. Ook schedels, kreeften en schildpadden vormden een geliefd thema.

Erik Andriesse. Werken op papier t/m 14 sept in De Pont, Wilhelminapark 1 Tilburg. Di t/m zo 11-17u. Schilderijen van Andriesse t/m 24 aug in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41 Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

Marina Abramoviç

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst is een overzicht van videowerk van Marina Abramoviç te zien met o.a. een Portraitgallery, een rij van 16 monitoren op ooghoogte, waarin steeds het gezicht van Abramoviç figureert, vanaf het bekende Art must be Beautiful Artist must be Beautiful uit 1975, een performance waarbij ze gedurende 45 minuten op een pijnlijke manier haar haar borstelt, tot het recente Stromboli, waarin ze aan de vloedlijn haar hoofd zachtjes met de golfslag meebeweegt.

Marina Abramoviç: videowerken tot 5 juli Ned Inst voor Mediakunst, Keizersgracht 264, A'dam. Diza 13-18u.

Hollandse kusten

De expositie Land in zicht; kunstenaars en de Hollandse kust in Alkmaar wil, aan de hand van schilderijen, tekeningen, prenten en foto's uit vier eeuwen, vooral laten zien hoe het gebruik van de kust van Kennemerland is veranderd. Bezienswaardigheden als het dorp Egmond met zijn beroemde abdij werden al in de 17de eeuw afgebeeld. Kustgezichten waren in de 18de eeuw minder in trek, maar in de 19de eeuw herleefde het genre.

Land in zicht; kunstenaars en de Hollandse kust t/m 29 sept in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar. Di-vr 10-17u, za zo 13-17u.

En verder

Ulysses verbeeld. Richard Hamiltons illustraties bij James Joyce t/m 31 aug Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, R'dam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Kubistisch Avontuur. Werk van Herbin, Metzinger en Tobeen in Ned collecties t/m 15 juni in Mus de Wieger, Oude Liesselseweg 29, Deurne. Di-zo 12-17u; Foto's van Boris Mikhailov t/m 9 juni De Hallen, Gr Markt 16, Haarlem. Diza 11-17u, zo 12-17u; Foto's van Robert Wevers t/m 9 juni Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer. Di t/m zo 11-17u; Emil Nolde. Pionier van het Expressionisme t/m 9 juni Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.