VN moeten weg uit Atjeh

Indonesië heeft alle buitenlandse hulpverleners gisteren dringend aangeraden Atjeh te verlaten om veiligheidsredenen. Vorige week opende het Indonesische leger de aanval op strijders van de beweging `Vrij Atjeh'. Daarbij zijn tot dusver volgens Indonesische opgave 81 rebellen gedood, alsmede vier soldaten en twee politiemannen.

De regering in Jakarta zegt dat zij alle humanitaire hulpverlening in de provincie Atjeh, in het noorden van het eiland Sumatra, zal overnemen. Het advies aan de buitenlandse hulpverleners om weg te gaan, komt tegelijkertijd met de aankondiging dat de militaire campagne in Atjeh zal worden geïntensiveerd. Volgens getuigen zijn de afgelopen dagen duizenden mensen weggevlucht uit hun dorpen.

Hulpverleners van de Verenigde Naties hebben gezegd dat zij tot dusver gewoon hun werk hebben kunnen doen in Atjeh en dat zij zich niet in gevaar voelen. Toch zullen de VN vermoedelijk het advies van de Indonesische regering opvolgen, zei een functionaris van OCHA, het coördinerend orgaan van de VN voor humanitaire hulpverlening. In de brief die hij ontving van de regering wordt niet gesproken over een verbod op de aanwezigheid van buitenlandse hulpverleners, maar ,,we hebben het zeer duidelijk advies gekregen dat het beter zou zijn onze werkzaamheden te beëindigen om veiligheidsredenen'', zei hij.