Topman Al-Jazira weg, maar niet om Saddam

De general-manager van het Arabische satelliettelevisiestation Al-Jazira, Mohammed Jassem al-Ali, is gisteren vervangen. Voor zijn vervanging werd geen reden gegegeven, maar een woordvoerder onderstreepte dat het in elk geval niets te maken heeft met recente beschuldigingen van Britse media dat Al-Jazira was geïnfiltreerd door de Iraakse geheime dienst. Hij zei dat Al-Ali lid van de raad van directeuren blijft.

The Sunday Times meldde eerder deze maand op grond van documenten die opponenten van Saddam Hussein in de staatsarchieven zeggen te hebben gevonden, dat drie Iraakse agenten bij Al-Jazira werkten om de berichtgeving ten gunste van het Iraakse regime te beïnvloeden. Ahmed Chalabi, leider van het door Amerika gesteunde Iraaks Nationaal Congres, heeft verscheidene journalisten van Al-Jazira van samenwerking met het regime van Saddam beschuldigd.

De hoofdredacteur van Al-Jazira, Ibrahim Hilal, zei later op een Brits televisiestation het zeer onwaarschijnlijk te achten dat Iraakse agenten de zender hadden kunnen infiltreren. Maar hij voegde eraan toe dat ,,je nooit zeker kan zijn dat een persoon die op een redactie werkt geen geheim agent is''.

Al-Jazira, dat door de Qatarese regering wordt betaald maar zich beroemt op zijn onafhankelijkheid, heeft de laatste jaren de woede van talrijke Arabische regeringen over zich heen gehaald omdat het ook hun oppositie aan het woord laat.