Televisie en Radio Voorkeur Woensdag

ACTUALITEITEN

Netwerk. Over het ontstaan en de verspreiding van de longziekte sars. De ziekte heeft nu in 28 landen 8000 mensen besmet, en meer dan 700 levens geëist. De angst voor het virus ontwricht in sommige landen het dagelijks leven. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor de vraag of koffieshops ook onder het komende rookverbod in cafés vallen en een reportage over de burgeroorlog in Kongo. Ned.3, 22.20-23.12u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn vice-premier Thom de Graaf en deejay Junkie XL (Tom Holkenborg). Marco Borsato treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Het uur van de wolf: Ieder zingt zijn eigen lied. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.28-21.30u.

Werelden: Het blinde orkest. Reportage over de leden van het enige blinde filharmonie-orkest ter wereld. Het veertig vrouwen tellende Egyptische orkest Al Nour Wal Amal speelt werk van Bartók, Bach en Mozart. Sabine König portretteert het dubbelleven van deze vrouwen, met enerzijds de schijnwerpers en het applaus en anderzijds het gevecht tegen de vooroordelen. Ned.1, 22.47-23.42u.

Bewogen leven: De Everest bedwongen. Een portret van de Engelsman Sir Edmund Hillary, die samen met zijn sherpa gids Tenzing Norgay vijftig jaar geleden als eerste de Mount Everest beklom. Canvas, 23.05-0.25u.

VPRO's Import: The gift. Amerikaanse documentaire over een nieuwe tendens onder homoseksuelen in San Fransisco: doelbewust op zoek naar het aids-virus. Er worden speciale feesten georganiseerd waar deze `bugchasers' op jacht gaan naar het virus. De documentaire laat zien hoe aids wordt verheerlijkt. Ned.3, 0.07-1.15u.

SPORT

Voetbal Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag uit het stadion Old Trafford in Manchester van de finale van de Champions League tussen AC Milan en Juventus. In dit duel staan de Nederlandse middenvelders Clarence Seedorf (AC Milan) en Edgar Davids (Juventus) tegenover elkaar. Ned.2, 20.25-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Šimek & partners. Gesprek met de oud-hoofdredacteur van De Nieuwe Linie Gerard van den Boomen (80) en zijn dementerende vrouw Grietje (87). Ned.3, 23.12-0.07u.

FILM

Novellen: Tussen de bomen (Robert Jan Westdijk, 1998, Ned.). Korte film over de wereldvreemde Robert die zijn kinderen niet meer mag zien. De dag voor hun verhuizing haalt hij ze van school en neemt ze mee naar het bos, met de bedoeling hen deelgenoot van zijn fantasiewereld te maken. Met o.a. Raymond Thiry Spannet en Devika Strooker. Ned.3, 20.02-20.28u.

Six Days, Seven Nights (Ivan Reitman, 1998, VS). Romantische avonturenkomedie voor het hele gezin. Dranklustige vrachtpiloot Harrison Ford en jonge damesbladredactrice Anne Heche stranden op onbewoond eiland. BBC1, 20.30-22.00u.

.Single White Female (Barbet Schroeder, 1992, VS). Stijlvolle paranoia-thriller van de regisseur van o.a. Reversal of Fortune. Solitaire leven van carrièrevrouw Bridget Fonda wordt geconfisceerd door ogenschijnlijk lieftallige roommate Jennifer Jason Leigh. V8, 20.35-22.35u., met reclame.

Vampires (John Carpenter, 1998, VS). Carpenters gepeperde vampierwestern bereikte nooit de Nederlandse bioscopen. Met Thomas Ian Griffith als vampier en James Woods en Daniel Baldwin als diens bestrijders. V8, 22.35-0.30u.

Agnes Browne (Anjelica Huston, 1999, VS). In haar aanstellerige tweede regie speelt Angelica Huston zelf de hoofdrol van sappelende, alleenstaande moeder van zeven kinderen in het Ierland van de jaren zestig. Een ouderwetse heldin uit de arbeidersklasse in een film die vooral laat zien hoe waardevol en gezellig armoede kan zijn. ARD, 0.35-2.00u., tweetalig.

RADIO

Kunststof. Gesprek met romanschrijver Jan Siebelink die een boek heeft geschreven over wielrenners. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van huisarts in ruste Wim Lofvers in het Friese Bakhuizen een gesprek met journalist Moestafa Oekhbi over het achterliggende internationale conflict in het Midden-Oosten. In het tweede uur de Engelse schrijver Mark Haddon over zijn roman Het wonderbaarlijke avontuur met de hond in de nacht. Na half twaalf met sessie-opnamen van de tragikomische Amerikaanse singer-songwriter Franklin Bruno. 747AM, 22.02-24.00u.