Schalken verder, nederlaag Sluiter

In navolging van Martin Verkerk en John van Lottum heeft ook Sjeng Schalken zich geplaatst voor de tweede ronde van de Open Franse tenniskampioenschappen. Nederlands best geklasseerde prof (dertiende plaats op de wereldranglijst) versloeg gisteren de Australiër Scott Draper: 6-2, 6-4, 3-6 en 6-4.

Schalken treft morgen in de tweede ronde de Franse dubbelspecialist Fabrice Santoro, van wie hij drie maanden geleden won in Dubai. Maar gerust op een goede afloop is de 27-jarige Limburger niet, temeer daar hij last heeft van twee chronische blessures: één aan de rechterknie en één aan de bal onder zijn linkervoet. Een speciaal daartoe vervaardigd zooltje bood gisteren weinig soelaas.

Toch stak bravoure de kop op bij Schalken, toen hij op 5-4 in de vierde set collega Raemon Sluiter op de tribunes van baan zes ontwaardde. ,,Sluit, gewonnen?'', vroeg Schalken. De aangesprokene schudde mismoedig het hoofd, kort na zijn nederlaag (2-6, 6-7, 6-2 en 0-6) tegen de onberekenbare Marokkaan Hicham Arazi. ,,Let op, ik ga nu winnen'', sprak Schalken en voegde vervolgens op de service van Draper het woord bij de daad met twee weergaloze returns.

Van zoveel daadkracht kon Sluiter slechts dromen. Sinds zijn finaleplaats in `zijn' Rotterdam, drie maanden geleden alweer, leed hij vrijwel uitsluitend nederlagen. Het verlies tegen Arazi, zijn derde opeenvolgende nederlaag in de openingsronde van Roland Garros, paste dan ook feilloos in wat Sluiter kwalificeerde als ,,een kloteperiode''. Maar de 25-jarige Rotterdammer weigerde te vervallen ,,in zelfmedelijden en gezeik''.

Niettemin slaakte Sluiter een zucht van verlichting dat het gravelseizoen (voorlopig) voorbij is, en de grasperiode aanbreekt. Cynisch: ,,Slingers in de kamer, ik slaap vanavond op gras.''