Samenwerking in Europa bepleit

Meer eenheid in de Europese filmproductie en de distributienetwerken zou het antwoord moeten vormen op de Amerikaanse dominantie van de filmindustrie. Dat is de opvatting van cultuurminister Evangelos Venizelos van EU-voorzitter Griekenland, die maandag een conferentie in Thessaloniki toesprak. Hij riep de vertegenwoordigers van 25 nationale filminstituten een federatie te vormen: ,,De Europese cinema heeft niet één probleem, maar 26: één in elk land en één gemeenschappelijk probleem.'' De Poolse regisseur Andrzej Zulawski weet het feit dat de Harry Potter-boeken, Europese literatuur, door Amerikanen verfilmd worden aan de afwezigheid van een effectief productieapparaat. De Duitse filmer Peter Fleischmann meende dat in de toekomst digitale distributie uitkomst zou kunnen verhelpen. Nederland beschikt niet over een nationaal filminstituut. Tot de aanwezigen behoorde een vertegenwoordigster van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie.