Redactie van Netwerk wil niet met EO werken

Op de redactie van Netwerk (AVRO, KRO en NCRV) is onrust ontstaan over de mogelijke deelname van de Evangelische Omroep aan het programma. Redacteuren, eindredacteuren en presentatoren van de actualiteitenrubriek bezorgden deze week een brief bij hun omroepdirecteuren waarin ze hun bezwaren uitten.

,,Wij vinden unaniem dat de EO om principiële redenen niet mag worden toegevoegd aan Netwerk'', aldus de redacteuren. De redactie schrijft verder dat er sprake is van ,,soms onverenigbare journalistieke principes''.

De EO wil graag meedoen aan Netwerk omdat Nederland één – waar Netwerk wordt uitgezonden – het `thuisnet' van de EO wordt. Volgens de EO vloeit daar het recht uit voort om mee te mogen doen aan de actualiteitenrubriek op dat net.

Een woordvoerder van de EO wil niet inhoudelijk op de kritiek van de redactie van Netwerk reageren.

Hannie Hoekstra, redactiecoördinator van Netwerk omschrijft de EO als een ,,missieorganisatie''. En dat is volgens Hoekstra terug te zien in sommige uitzendingen van Twee Vandaag, dat nu door de EO en de TROS wordt gemaakt. ,,Bij de EO doen ze nu wel tolerant over homo's, maar echt geaccepteerd zijn ze niet. Dat zag je bijvoorbeeld aan hun reportages over het homohuwelijk, die gingen vooral over de zielige gewetensbezwaarde ambtenaar die tegen haar zin homohuwelijken moet voltrekken.''

Ook is de EO-redactie volgens Hoekstra ,,kind aan huis'' bij de kleine christelijke partijen, ,,zelfs wanneer hun standpunt echt niet relevant is''. Hoekstra heeft geen principieel bezwaar tegen ,,journalistiek bedrijven vanuit sterke standpunten''. ,,Maar het is heel wat anders als je dat doen onder de gezamenlijke vlag van Netwerk, met de Netwerkmuziek in het Netwerkdecor.''

EO-woordvoerder Martin van Oosten zegt dat de omroep vasthoudt aan de gemaakte afspraak dat op het thuisnet mag worden meegewerkt aan de actualiteitenrubriek. ,,Toen we Twee Vandaag gingen maken met de TROS en Veronica, werd daar in het begin ook over gesputterd en daar hoor je nu ook niets meer over.''

Ferdinand Fransen, presentator en eindredacteur van Twee Vandaag voor de TROS vindt de kritiek van Netwerk op de EO ,,een beetje goedkoop''.

,,In het Twee Vandaag verkiezingsdebat waren de kleine christelijke partijen toch ook niet uitgenodigd? Ik kan me wel iets voorstellen bij de kritiek, maar als je het programa op z'n merites beoordeelt dan zie je helemaal geen verschil in de manier van journalistiek bedrijven, we willen uiteindelijk allemaal het laatste nieuws als eerste brengen.''

Volgens Fransen heeft de kijker er al helemaal geen boodschap aan. ,,We hebben het wel eens onderzocht, maar die ziet helemaal geen verschil tussen bijvoorbeeld EO-onderwerpen en TROS-onderwerpen.''