Recorddaling passagiers op Schiphol

Luchthaven Schiphol heeft wegens de oorlog in Irak, de uitbraak van het sars-virus en de economische malaise het aantal passagiers in de maand april met 8,7 procent zien dalen.

Een woordvoerder zegt ,,in de boeken te moeten duiken'' om in de geschiedenis van de luchthaven een nog grotere teruggang te zoeken, ,,maar die zal wel niet te vinden zijn, wij kenden alleen maar groei.'' Schiphol verwacht ook voor mei scherp dalende vervoerscijfers, aangezien de gevolgen van sars eerst sinds begin deze maand echt doorwerken.

In april 2002 verwerkte Schiphol nog 3,3 miljoen passagiers, in april dit jaar 3 miljoen. In maart daalde het aantal passagiers ook al, met 4,5 procent. Vooral op de routes van en naar het Midden-Oosten liep in april het aantal passagiers sterk terug, met 42 procent. Het vervoer van en naar het Verre Oosten, waar het sars-virus het eerst de kop op stak, zakte in met 23 procent.

Nadat de oorlog in Irak was beeindigd kwam naar het Midden-Oosten de vervoersstroom halverwege mei weer op gang. Maar het sars-virus is nog lang niet onder controle en houdt veel reizigers thuis. Van de drie passagierssectoren (lijndiensten, charters en `low cost') daalde alleen de laatste categorie niet.

Verscheidene nieuwe `prijsvechters' begonnen de afgelopen maanden met vluchten op Schiphol. Maatschappijen breiden hun netwerk nog steeds uit. Zo vliegt Basiq Air (onderdeel van Transavia) sinds afgelopen maandag ook op Londen (Stansted). Ook het vrachtvervoer via Schiphol steeg in april: met 3,4 procent.

Wegens de slinkende vervoersstroom schroefde de luchthaven begin april zijn investeringsprogramma fors terug. Van de geplande investering tot 2007 van 2,8 miljard euro werd voor 800 miljoen euro aan projecten op de lange baan geschoven. Zo is de bouw van de nieuwe J-pier uitgesteld en wordt de uitbreiding van de terminal in westelijk richting minder omvangrijk. Ook investeringen in parkeervoorzieningen zijn uitgesteld. Op personeelsgebied is een strikter vacaturebeleid van kracht. Het aantrekken van tijdelijk personeel en adviseurs is beperkt.