Raad steunt reddingsplan FC Utrecht

De Utrechtse gemeenteraad heeft vannacht ingestemd met een reddingsplan voor FC Utrecht. Na acht uur debatteren ging een meerderheid onder voorwaarden akkoord met het verstrekken van een hypothecaire lening van 25 miljoen euro aan bouwbedrijf Midreth, dat stadion Galgenwaard verbouwt.

Voorwaarde is dat FC Utrecht drastisch gesaneerd wordt. Wethouder H. Spekman (Sport) maakte bekend dat de voetbalclub nog een schuld van 7,4 miljoen euro moet wegwerken. ,,Het is geen leuk besluit, het is geen mooi besluit'', zei Spekman aan het einde van de avond.

In een motie stelden collegepartijen PvdA, Leefbaar Utrecht en CDA vijf voorwaarden aan de reddingsoperatie. Voor een deel van de lening, 10 miljoen euro, heeft Midreth onvoldoende onderpand gegeven en de `interne organisatie' moet volgens strikte richtlijnen worden hervormd. Collegepartij VVD stemde tegen, omdat zij vreesde voor tegenvallers in de `fiscale sfeer' en niet geloofde dat de club voor de deadline van 10 juni, die de schuldeisers hebben gesteld, gesaneerd zou zijn. ,,Als de sanering de komende weken niet wordt geregeld, gaat het dan niet door?'', vroeg VVD-fractievoorzitter A. van den Bosch aan Spekman. ,,Nee'', antwoordde die, ,,maar het gaat wel lukken.'' Spekman garandeerde extra toezicht op de boekhouding en het bestuur van de voetbalclub. Volgens hem wordt bij een faillissement de gemeente niet aangesproken. ,,De kans dat het bouwbedrijf omvalt is klein'', zei Spekman gisteravond. Hij pleitte voor een landelijk ontwikkelde gedragscode voor besturen van voetbalclubs.

GroenLinks-fractievoorzitter R. Giesberts vroeg zich af hoe ver de invloed van de gemeente op de club zou strekken. ,,Als zij een nieuwe spits aanschaffen, moeten wij ons daar dan mee in laten?''

Begin deze maand werd bekend dat FC Utrecht een schuld heeft van 39,4 miljoen euro. Het college, dat niet langer in de noodlijdende voetbalclub wil investeren, bood FC Utrecht een lening van 25 miljoen euro aan. Daarmee kan de club een deel van haar schuld van 39,4 miljoen euro afbetalen en de verbouwing van stadion Galgenwaard voltooien. Het Mijdrechtse bouwbedrijf Midreth koopt met behulp van de lening het stadion, dat mét voetbalclub is getaxeerd op 15 miljoen euro. Met deze constructie is het dreigende faillissement afgewend.

De schuld van FC Utrecht blijkt veel hoger te zijn dan eerder werd aangenomen. Grootste deel van de schuld (24,2 miljoen euro) komt voor rekening van Stadion Galgenwaard N.V., een dochteronderneming van Stichting FC Utrecht.