Premier hamert op eenheid kabinet

Premier Balkenende heeft zijn nieuwe ministersploeg gewezen op de noodzaak van eenheid van kabinetsbeleid. Balkenende wil daarmee de stabiliteit van zijn kabinet versterken en voorkomen dat er, net als in zijn eerste kabinet, continu proefballontjes worden opgelaten door bewindslieden op terreinen waar zij niet over gaan.

Balkenende, die gisteren zijn nieuwe kabinet presenteerde, zei ,,trots'' te zijn op het ,,team waar ik de komende vier jaar voorzitter van mag zijn''. Hij zei dat de nieuwe bewindslieden ,,heel goed weten wat er wel en niet kan''.

Op initiatief van de premier kwam het nieuwe kabinet al maandagavond, een dag voor de officiële beëdiging, vertrouwelijk bijeen. Die bijeenkomst was bedoeld als ,,teambuilding'', aldus Balkenende. ,,Daar kun je niet genoeg op hameren.''

Tijdens het zogenoemde constituerend, dinsdagochtend, hebben de ministers de taken van hun departementen afgebakend. De Voedsel- en Warenautoriteit verhuist van het ministerie van Volksgezondheid naar Landbouw. Het ministerie Economische Zaken heeft de verantwoordelijkheid voor het terugdringen van de administratieve lasten overgedragen aan Financiën.

Veel afspraken tussen bewindslieden waren al eerder voorbereid. Zo zijn Balkenende, De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) vorige week bijeengekomen om te praten over de regiegroep bestuurlijke vernieuwing. Die komt onder leiding van Balkenende. De Graaf stemde ermee in dat niet alleen het onderzoek naar de gekozen minister-president onder deze regiegroep valt, maar ook de invoering van de gekozen burgemeester en districtsvertegenwoordiging in de Tweede Kamer - juist de kern van zijn portefeuille als minister van Bestuurlijke Vernieuwing.

Het tweede kabinet Balkenende zal moeten regeren in ,,moeilijke tijden'', aldus Balkenende. ,,De zorgen zijn nu groter dan vorig jaar'', zei hij. Balkenende wil daarom ,,de koe bij de horens vatten'' en ,,een offensief tegen werkloosheid, regelzucht, het financieringstekort en de zwakke plekken in de democratie'' starten ,,Dit team kiest voor de moeilijke weg naar herstel in plaats van voor de makkelijke weg die leidt tot stagnatie'', aldus de premier.

Balkenende zei de komende jaren met ,,een eerlijk verhaal'' naar de burgers toe te zullen gaan. ,,We moeten de risico's benoemen, we lopen achter. Wij moeten staan voor moeilijke maatregelen, voor iedereen.''

Balkenende zei tevens te hopen dat de sociale partners bereid zijn een sociaal akkoord te sluiten met het kabinet over loonmatiging.