Oude rock en Belgische chaos

De helden van de Vlaamse muzikant Tom van Laere zijn oud. Bob Dylan, J.J. Cale en Leonard Cohen. Hij wil klinken als de traditie en zweert bij het gevoel van `on the road'.

Tom Van Laere (27) draagt een baard die hem jaren ouder maakt. Dat spiegelt zijn muziek, die diep wortelt in beproefde tradities en tijdloos wil zijn. ,,Als ik die baard afscheer, zie ik er uit alsof ik zestien ben. Dat kan niet bij deze muziek. Als je zingt over zulke thema's en je ziet er zo jong uit, dan denkt iedereen: waar heb je het over.''

Onder de naam Admiral Freebee debuteerde Van Laere met een mooi, titelloos album, waarop hij oude rocktradities verbindt met een typisch Belgisch gevoel voor lichte chaos. ,,Een Amerikaan zal wel kunnen horen dat ik niet van daar ben. Er zitten onbewust Europese elementen in mijn muziek, ik ben en blijf een Belg.'' Net als Leonard Cohen en Johnny Dowd geeft hij zijn ruigbesnaarde stem graag een contrast in de vorm van de engelenzang van Lais-zangeres Nathalie Delcroix. In de instrumentatie klinken gedegen aangeslagen gitaren en ronkende Hammond-orgels. Als er ergens een drumcomputertje te horen valt, is dat van het hetzelfde aftandse model dat ook J.J. Cale ooit benutte. ,,Dan is het goed genoeg voor mij.''

Van Laere vindt traditie geen vies woord. Hij hangt aan oude muzikale waarden, zoals uitgedragen door Bob Dylan, Hank Williams en Neil Young. ,,Ik gebruik de traditie als gids, niet als cipier. Daar is niks ouderwets aan. Ik probeer nummers te schrijven die je je hele leven kunt spelen.''

Van Laere plukte zijn artiestennaam uit het boek On the road van Jack Kerouac. ,,Ik wil niet overkomen als iemand die heel veel boeken leest, al is dat wel zo. Kerouac beschrijft alles in detail, heel hard. En toch is er nog veel mysterie. Hij gebruikt details die niks verklappen. Als lezer moet je het af zien te maken. Zo probeer ik mijn songs te schrijven.'' Kerouac, kroniekschrijver van de Beat Generation, was verslingerd aan de jazz maar overleed te vroeg aan een rock'n'roll levensstijl vol drugs en drank. Van Laere drinkt en rookt niet, ,,maar ik zie er wel altijd chronisch vermoeid uit, dus denkt men dat ik wel iets zal hebben genomen.''

Het thema rock'n'roll houdt Van Laere bezig. Hij sluit zijn plaat af met het nummer Bad year for rock'n'roll en in opener Get Out Of Town is sprake van een ,,bad town for rock'n'roll''. ,,In Antwerpen treden alle grote rockers wel op en dan zie je ze ook op straat lopen. Ze zingen allemaal over hoeveel vrouwen ze wel niet kunnen krijgen. Die mythe is aan mij niet besteed, maar ik ben ontzettend rock'n'roll.'' Voor de geheelonthouder Van Laere sublimeert dat gevoel zich vooral in zijn optredens. ,,Altijd iets anders proberen, altijd de inspiratie van het moment volgen, niet slap zitten wachten tot u wordt aangekondigd.''

In zijn teksten kruipt Van Laere graag in de huid van de verliezer. ,,Dat is niet het goede woord. Ik zing over hippe feestjes waar ik met een afschuwelijk gevoel weg kom, maar de volgende keer ben ik er altijd weer. ,,It's a strange town, I can't find my place'', dat is een sleutelzin: iemand die zich bij de hippe mensen niet goed voelt en bij de clean cut kids van Brasschaat al evenmin. Dat gaat echt over mij.''

Wie van Van Laeres geboortedorp Brasschaat naar het aanzienlijk bruisender Antwerpen wil, moet over de Noorderlaan. Daarom vernoemde hij het nummer There's A Road (Noorderlaan) naar die weg. Zijn on-the-road-gevoel speelt zich er doorgaans af, in de drie minuten die de roit duurt. ,,Dat tekent mijn haat-liefde-verhouding met het dorp en met de stad.''

Admiral Freebee: Admiral Freebee (Universal 067263-2). Optredens: 29/5, 013 Tilburg, 31/5, Burgerweeshuis Deventer.

    • Jacob Haagsma