U schrijft nog papieren brieven? Doe mee met onze wedstrijd!

(Papieren) brieven van beroemdheden als schrijver Eduard Douwes Dekker (Multatulti) en Nelson Mandela in de speciale donderdagse brievenbijlage van NRC Boeken Foto NRC

Tot wie wilde u altijd nog eens het woord richten, in bewondering of afgrijzen? Welke vooraanstaande held of anti-held heeft u iets belangrijks te zeggen? Schrijf een open brief en doe mee aan de brievenwedstrijd van NRC Boeken!

U wilt meedoen? Stuur dan voor 17 november een papieren brief van max. 400 woorden aan NRC Handelsblad:

Brievenwedstrijd
t.a.v. Maike Cannon
Postbus 3372
1001 AD Amsterdam.

In uw brief moet u zich richten tot een bekend persoon, dood of levend, Nederlands of niet.

Middag van de brief

De winnaar krijgt een boekenpakket t.w.v. € 400,– en wordt uitgenodigd de bekroonde brief op de Middag van de Brief in Amsterdam voor te lezen. Ook zal de winnende brief in NRC Handelsblad gepubliceerd worden. Als tweede en derde prijs zijn exemplaren van Shaun Ushers Brieven van belang beschikbaar.

In de jury van de brievenwedstrijd zitten voorzitter Marita Mathijsen (emeritus hoogleraar UvA), Arjen Fortuin (Boekenredacteur van NRC Handelsblad) en Joost Nijsen (Uitgeverij Podium). De Middag van de Brief zal op 22 november plaatsvinden in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, op Singel 411. De middag wordt gepresenteerd door radiomaker Frits Spits. De brievenwedstrijd is een initiatief van NRC Handelsblad, Bijzondere Collecties van de UvA en uitgeverij Podium een brievenwedstrijd.

Ode aan de brief

In NRC Handelsblad verscheen gisteren een extra Boekenbijlage waarin een ode werd gebracht aan de papieren brief. Die bijlage opent met een liefdesverklaring aan ‘het gevouwen woord’ van de grote Nederlandse romancier (en briefschrijver) A.F.Th. van der Heijden.

In die brievenbijlage is er ook aandacht voor recent verschenen brievenboeken van Herman Gorter en van August Willemsen en Marian Plug. Ook wordt er een voorproef gegeven van de UvA-tentoonstelling over vijf eeuwen brievenschatten, met brieven van Nelson Mandela vanuit de gevangenis, Multatuli als hij Max Havelaar net af heeft en P.C. Hooft die likt aan de honing van de hoop. Zie hier een overzicht van de hele brievenbijlage.