Ontslag na kritiek op moslim fanatisme

De Saoedische autoriteiten hebben gisteren de hoofdredacteur ontslagen van een krant die zich de laatste tijd zeer kritisch heeft opgesteld jegens islamitisch extremisme. Voor het ontslag van Jamal Kashoggi, hoofdredacteur van de krant Al-Watan, is geen reden gegeven. Maar redacteuren van Al-Watan wezen erop dat een hoge geestelijke enkele uren vóór het ontslag in een decreet had opgeroepen tot een boycot van de krant.

De actie tegen Kashoggi wordt gezien als teken dat hervormingsgezinde krachten moeten toegeven in een machtsstrijd tegen het uitermate behoudende en machtige religieuze establishment. ,,Dit is een slecht teken'', aldus de schrijver Turki al-Hamad. ,,Dit zal als een overwinning worden gezien door de extremisten. Het is een uitnodiging voor verdere aanvallen'' op hervormers.

Jamal Kashoggi (45), een van de bekendste Saoedische journalisten en politieke analisten, werd in maart benoemd als hoofdredacteur van Al-Watan, dat eigendom is van een lid van het Saoedische koningshuis maar net zoals de rest van de pers onder controle van de overheid staat. Sindsdien had de krant een hele reeks artikelen en spotprenten gepubliceerd waarin kritiek werd geleverd op islamitisch extremisme en op de manier waarop Saoedi-Arabië met de islam omgaat.

In Saoedi-Arabië is het wahabisme aan de macht, een ultra-orthodoxe variant van de islam. Na de aan Al-Qaeda toegeschreven aanslagen van 12 mei op westerse wooncomplexen in Riad had de krant zijn kritiek nog verscherpt en geïmpliceerd dat islamitisch fanatisme, dat lange tijd is getolereerd in Saoedi-Arabië, leidt tot terrorisme. Zaterdag schreef Kashoggi zelf dat ,,het tijd wordt om deze aandoening [fanatisme] te behandelen en diegenen die dwalen, ter verantwoording te roepen''.

Kashoggi werd enkele dagen geleden ontboden door de chef van de religieuze politie, Ibrahim al-Ghaith, om te praten over artikelen in Al-Watan waarin deze machtige organisatie werd gekritiseerd. Gisteren volgde het decreet van sjeik Abdullah bin Abdel Rahman al-Jabrein, die de krant ervan beschuldigde ,,in zijn artikelen en sportprenten de spot te drijven met deugdzame mensen''. ,,Wij adviseren vrome gelovigen deze krant te boycotten.''

Kashoggi is de tweede hoofdredacteur van Al-Watan die wordt ontslagen. Een jaar geleden moest Qainan al-Ghamdi om soortgelijke reden opstappen.