OM NAAR UIT TE KIJKEN

FILM

Chaplin Filmfestival

Acht zwijgende films van Charlie Chaplin live begeleid door het Rotterdams Philharmonisch orkest. Vertoond worden o.m. The Kid, City Lights, Easy Street, The Immigrant, en The Gold Rush. Voorafgaand aan de concerten wordt de documentaire The Unknown Chaplin vertoont. Op 31 mei interviewt Hans Beerekamp dirigent Carl Davis. Op 1 juni is er een debat over `Chaplin vs Laurel & Hardy', met Carice van Houten en K. Schippers.

30 mei t/m 1 juni De Doelen, Rotterdam. Inl. www.rpho.nl of 010-2171717.

LITERATUUR

Meir Shalev

De Israelische schrijver Meir Shalev, bekend van de Russische roman (1988) en De vier maaltijden (1993) komt naar Nederland voor de presentatie van zijn nieuwe roman Fontanel. Behalve in de boekhandels Scheltema Amsterdam (31/5, 14u) en Veenendaal Amersfoort (31/5, 16u) treedt hij samen met zijn vertaler Ruben Verhasselt ook op in de Crossing Border Salon in Den Haag.

Meir Shalev. Crossing Border Salon, 1 juni, 16u. Den Haag, Prinses Mariestraat 34, Inl 070–3462355.

THEATER

Een sterke afgang

Een bijzondere toneelbewerking van Ger Thijs' gelijknamige roman Een sterke afgang. In het heropende Thalia theater doolt de directeur door zijn opgeknapte foyers en fonkelnieuwe trappenhuis in angstige afwachting van het oordeel van zijn publiek. Er is iets gruwelijk misgegaan met zijn geliefde theater: de roemruchtige akoestiek is tijdens het oppoetsen van het oude pand verdwenen.

Première 30 mei, Theater aan het Spui, Den Haag. T/m 7 juni. Inl 070-3024070 of www.theateraanhetspui.nl

POP

Zwan

Nieuwe groep van Smashing Pumpkins-zanger Billy Corgan valt verrassend luchtig uit op het debuutalbum Mary Star of the Sea, dat veel complexer had moeten klinken als we de aanwezigheid van gitariust David Pajo (ex-Slint), bassiste paz Lenchantin (A Perfect Circle) en gitarist Matt Sweeney (Chavez) in beschouwing nemen. Mede door de bijdrage van drummer Jimmy Chamberlain heeft Zwan onmiskenbare banden met het Pumpkins-verleden.

3 juni Paradiso, Amsterdam.

SCULPTUREN

Abakanowics

Een ambiance waar sculpturen goed toen hun recht komen is het museum Beelden aan Zee nabij het Scheveningse strand in Den Haag. Deze zomer is er een expositie van Magdalena Abakanowicz, de fameuze Poolse kunstenares die met overtuigingskracht de condition humaine van gewelddadige regimes aan de orde stelt met een rij onthoofde, marcherende figuren.

Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Boulevard, Den Haag. Abakanowicz. T/m 28 sept. Open van di t/m zo van 11-17u. 070-358 58 57. Toegang €5.

FOTOGRAFIE

Fotofestival Naarden

Morgen gaat in Naarden het tweejaarlijkse Fotofestival van start. In de historische vestingstad zal een breed aanbod aan fotografie te zien zijn, met werken van zowel professionele fotografen als amateurs. In de buitenlucht hangen kolossale afdrukken van fotografen als Hans Heus, Wubbo de Jong en Margriet Smulders. Het thema van deze achtste editie van het Fotofestival Naarden is het overschrijden van grenzen. Onder de noemer `Grenzeloos' laten zeventien fotografen in de Grote Kerk hun visie op het thema zien. Opvallend onderdeel van het programma is een doek van veertig meter lengte, waarop foto's gedrukt zijn die in opdracht van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen gemaakt werden.

Fotofestival Naarden. 29 mei t/m 22 juni.

Inl www.fotofestival.com