Matthew McConaughey

De Amerikaanse acteur Matthew McConaughey speelt voor de tweede keer op rij in een romantische komedie, nu in ` How to Lose a Guy in 10 Days'.

Matthew McConaughey speelde in 1993 in de cultfilm Dazed and Confused een oudere jongere die van zijn schooltijd geen afscheid wil nemen. ,,The thing I love about schoolgirls is that I keep getting older and they keep stayin' the same age'', zegt hij bijvoorbeeld. De regisseur van de film, Richard Linklater bleef nadien onafhankelijke films maken. McConaughey trok naar Hollywood. In 1996 speelde hij de hoofdrol in A Time To Kill, een verfilming van een thriller van John Grisham door Joel Schumacher. Door die rol werd McConaughey op slag beroemd. Vooral om zijn uiterlijk - blonde haren, blauwe ogen, strakke spieren - werd hij vaak met Paul Newman vergeleken. De jonge ster ontmoette de oude prompt en gaf zijn opvolger het advies: 'give `em hell'. McConaughey probeerde het, maar veel geluk had hij niet. Zijn volgende films, Contact, een sciencefiction film, Amistad, een drama over slavernij, U-571 en ED-tv, werden geen van allen een groot succes, ook al werden ze geregisseerd door Robert Zemeckis, Steven Spielberg of Ron Howard.

Even leek het erop dat McConaughey door zijn privé-leven beroemder zou blijven. In 1999 werd hij door de politie in Austin gearresteerd toen hij 's nachts thuis naakt op een trommel zat te spelen. De politie moest uiteindelijk alle aanklachten, waaronder bezit van drugs, wegens gebrek aan bewijs laten vallen. McConaughey werd alleen beboet voor geluidsoverlast. Op de vraag of hij van het voorval iets geleerd had, antwoordt de acteur steevast: dat ik het raam moet dichtdoen.

Wat regisseurs als Spielberg en Howard in Matthew David McConnaughey (Uvalde, Texas, 4 november 1969) hebben gezien, blijft raadselachtig. Misschien is het zijn wat lepe uitstraling; ondanks zijn good looks is het altijd of hij niet helemaal te vertrouwen is. Dat maakt hem eigenlijk wel geschikt voor rollen die in handen van een acteur met een minder sinistere ondertoon te eenduidig waren geworden. Het maakt het ook begrijpelijk dat de hoofdrol in Titanic aan hem voorbijging. Wellicht is het hetzelfde trekje dat McConaughey nu in romantische komedies succes doet hebben. Hij voegt wat bitter toe aan het zoet. Jennifer Lopez (The Wedding Planner) en Kate Hudson (How To Lose a Guy in 10 Days) kunnen aan het eind van de film niet van zijn overgave overtuigd zijn. De kans bestaat dat hij liever naakt gaat drummen of voor de charmes van een schoolmeisje bezwijkt.