`Lagere lonen voor spelers Vitesse'

De VVD-fractie in de Arnhemse gemeenteraad vindt dat de spelers van voetbalclub Vitesse flink minder moeten gaan verdienen. Volgens de VVD is dat noodzakelijk om de inwoners van Arnhem te kunnen uitleggen dat de gemeente nog eens bijna dertig miljoen euro in de club en stadion Gelredome steekt.

Dat heeft fractievoorzitter Theijse van de VVD vanochtend gezegd nadat de Arnhemse gemeenteraadsleden gisteravond in een besloten bijeenkomst uitleg hadden gekregen van wethouder van Sport Gast en de betrokken ambtenaren over het ingewikkelde dossier van Vitesse en Gelredome.

De VVD is volgens Theijse wel bereid om Vitesse te redden. Maar de fractie is nog steeds niet overtuigd van het plan van Gast om stadion Gelredome en de omliggende grond te kopen. ,,De gemeente moet geen zakenmannetje willen spelen met aan- en verkoop van grond. Het is veel beter om dat over te laten aan een marktpartij'', aldus Theijse. Projectontwikkelaar TCN heeft belangstelling voor aankoop van grond en gebouw. De Arnhemse gemeenteraad is van plan op 12 juni een besluit te nemen over het reddingsplan van 29,3 miljoen euro. Eerder stelde de raad dat besluit uit omdat er nog te veel vragen en onduidelijkheden waren. Het is nog steeds niet zeker of een raadsmeerderheid het reddingsplan wil steunen. Behalve de VVD lijken meer fracties te voelen voor het betrekken van een marktpartij in de plannen. Voor het reddingsplan van wethouder Gast is het van belang dat Vitesse morgen tegen Willem II zijn plaats in de eredivisie veiligstelt. B en W van Arnhem willen Vitesse een lening verstrekken en de club samen met Gelredome onderbrengen in één holding.