Kamer berust in verdeling radiozenders

Berusting overheerst in de Tweede Kamer nu de veiling van de commerciële radiofrequenties afgelopen maandag een ander resultaat heeft opgeleverd dan de wet had bedoeld.

Niet de beoogde nieuwkomers maar de gevestigde zenders met grote, rijke bedrijven achter zich, hebben de beste resultaten geboekt bij de veiling.

Het CDA en D66 betreuren het dat er nog geen frequentie voor een klassieke zender is toegewezen, GroenLinks vindt dat geld een veel te grote rol in de uiteindelijke verdeling heeft gespeeld en de VVD had juist liever een vrije veiling gezien. Toch zijn de fracties vooral blij dat er eindelijk een besluit genomen is. ,,Ik vind niet dat de Kamer zich nu nog met de keuze in moet laten'', zei Kamerlid Stef Blok (VVD) hier vanmorgen over.

De PvdA, die het langst intern verdeeld is gebleven over de procedure die tot de verdeling moest leiden, is als enige helemaal tevreden over de uitkomst.

De partij maalt niet om het feit dat er geen comerciële klassieke frequentie is toebedeeld, iets waar de andere partijen veel kritiek op hebben. ,,Dat is dan de keuze van een marktpartij'', zegt Kamerlid Frank Heemskerk hierover. Hij vindt de uitkomst ,,heel mooi en pluriform'', en de laatste kavel ligt nog open voor klassiek of jazz. Voor hem is het geen enkel probleem als jazz het van klassiek gaat winnen want ,,dat is voor veel Amerikanen ook klassiek''.

Kamerlid Joop Atsma (CDA) voelt zich ,,bedonderd door een aantal grote zenders'' die vóór de verdeling net deden alsof diversiteit ze aan het hart ging, maar nadien hun frequenties anders indeelden. Zo gebruikt Sky Radio een van de twee frequenties die ze gekregen hebben, niet voor klassieke muziek maar voor een `Gouwe Ouwe-zender'.

Kamerlid Bert Bakker (D66) vindt helemaal niet dat het de taak is van de commerciële zenders om voor diversiteit te zorgen, daar zijn de publieke zenders volgens hem voor. Alleen op het gebied van nieuws kan de politiek wat hem betreft ingrijpen want ,,in een democratie moet er pluriformiteit zijn in de berichtgeving, en radio 1 is toch maar een eenheidsworst''.

In theorie kunnen de nieuwe zenders aanstaande zondag al de lucht in.