Iran wijst kritiek van Amerika af

De Iraanse regering heeft Washington gisteren gemaand zich niet met Irans interne aangelegenheden te bemoeien.

De Iraanse verklaring volgde op een spervuur van Amerikaanse beschuldigingen tegen Iran, gisteren nog van minister van Defensie Donald Rumsfeld, dat hoge leiders van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda zou herbergen die een rol zouden hebben gespeeld in de zelfmoordaanslagen in Riad van 12 mei, dat zou stoken in het buurland Irak en dat in het geheim kernwapens zou ontwikkelen. Amerikaanse Congresleden hebben gezegd dat de regering in Teheran een gevaar vormt voor de VS en zou moeten worden vervangen. Volgens Amerikaanse kranten wordt vandaag in het Witte Huis gepraat over plannen om het islamitische regime te destabiliseren.

Maar ,,wij hopen dat wijsheid en logica de debatten van de Amerikanen zullen domineren en dat zij zich zullen onthouden van enige inmenging in onze aangelegenheden'', zei gisteren de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Hamid Reza Asefi.

Hij herhaalde dat Iran ,,een handvol'' Al-Qaeda verdachten heeft gevangen genomen en ondervraagt, maar dat nog niet duidelijk is of zij van de aanslagen in Saoedi-Arabië afwisten. Overigens heeft de Saoedische krant Okaz vandaag juist de aanhouding van het brein van deze aanslagen in de heilige stad Medina gemeld.

Volgens Asefi zijn het juist de VS die de strijd tegen het terrorisme niet serieus nemen. Zij meten met twee maten, zei hij in een verwijzing naar het staakt-het-vuren dat het Amerikaanse leger met de Mujahedeen-Khalq heeft gesloten. Deze gewapende Iraanse oppositiegroep, die de afgelopen jaren met Saddam Husseins steun vanaf Iraaks grondgebied tegen Iran opereerde, staat tegelijk op de officiële Amerikaanse lijst van terreurbewegingen.

De woordvoerder sprak ook Amerikaanse beschuldigingen tegen dat Iran er geheime nucleaire installaties op nahoudt. De Mujahedeen Khalq meldde gisteren juist weer twee nieuwe geheime installaties in Iran te hebben gevonden. Iran zegt dat zijn nucleaire ambities beperkt blijven tot het opwekken van stroom, opdat des te meer olie kan worden geëxporteerd.