Gucci geeft 1,4 miljard terug aan beleggers

Het Italiaanse modehuis Gucci gaat dit najaar 1,4 miljard euro teruggeven aan zijn aandeelhouders. Gucci heeft het geld in kas, maar denkt het niet nodig te hebben voor de aankoop van nieuwe merken.

,,We verwachten geen grote overnames in de komende tijd'', liet bestuursvoorzitter Domenico de Sole vanochtend weten.

Gucci, vooral bekend om zijn handtassen en schoenen, is het op één na grootste modehuis ter wereld, na het Franse LVMH. Het concern heeft behalve Gucci ook de modemerken Yves Saint Laurent, Alexander McQueen en Stella McCarthy in huis. Het staat sinds 1995 genoteerd aan de Amsterdamse beurs en is onderdeel van de AEX-index. Het bedrijf is voor 63 procent in handen van het Franse conglomeraat PPR (Pinault Printemps Redoute) en wordt volgend jaar volledig eigendom, omdat PPR zich heeft verplicht de overige aandeelhouders uit te kopen.

Gucci wil per aandeel 13,50 euro uitkeren (in totaal 1,34 miljard euro) plus het `gewone' dividend van 0,50 euro per aandeel (in totaal 50 miljoen euro). De aandeelhouders moeten op een vergadering van 16 juli nog met dit voorstel instemmen. Onderdeel van de transactie is een verlaging van het bod dat PPR volgend jaar zal uitbrengen. PPR beloofde in september 2001 om 101,50 Amerikaanse dollar per aandeel te betalen. Dat bod wordt verlaagd met 13,50 euro, is het voorstel van Gucci.

PPR kan de 800 miljoen `superdividend' die het van Gucci krijgt goed gebruiken. Het concern heeft last van de stagnerende economie en moet bedrijfsonderdelen verkopen om het bod op Gucci te financieren. De koers van PPR steeg op de beurs in Parijs vanochtend met ruim 7 procent tot 72,50 euro, de hoogste koers dit jaar. Overigens is het kasgeld van Gucci grotendeels afkomstig van de kapitaalsinjectie die PPR aan Gucci heeft gegeven om de `tasjesoorlog' te beslissen. PPR redde Gucci destijds van een vijandige overnamepoging door concurrent LVMH.

De koers van Gucci kwam nauwelijks van zijn plaats en was rond het middaguur 1,7 procent hoger op 83,30 euro. ,,Beleggers worden er nauwelijks beter van'', zei een beurshandelaar tegen persbureau Reuters. ,,Het is een sigaar uit eigen doos.''

Gucci behaalde over 2002 een omzet van 2,5 miljard euro en een nettowinst van 227 miljoen euro. Op basis van de huidige koers bedraagt de beurswaarde 8,3 miljard euro. Het grootste `superdividend' dat ooit is uitgekeerd door een Nederlands beursfonds is de 16 miljard gulden die voedings- en zeepconcern Unilever in 1999 teruggaf aan zijn aandeelhouders.