Goud trekt gelijk op met de euro

De goudprijs schiet, net als de euro, omhoog. Sinds april is de prijs met 14 procent gestegen tot 363,50 dollar (308,71 euro) per troy-ounce (31,1 gram) vanmorgen op de termijnmarkt in Londen.

Handelaren verwachten dat de goudprijs verder zal stijgen tot boven de 400 dollar per troy-ounce. Op de spotmarkt van Londen stond de prijs vanmorgen nog hoger, op 366 dollar per troy-ounce.

Beleggers, miljardair George Soros voorop, kiezen voor goud nu aandelen, obligaties en de dollar almaar minder opbrengen. Goud en de euro zijn gelijkwaardige alternatieven geworden, constateren waarnemers.

,,Wij zitten aan het begin van een nieuwe hausse voor goud'', zei Jean-Marie Eveillard van First Eagle Gold Fund vandaag tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Zijn fonds is in waarde verdubbeld tot 215 miljoen dollar sinds de goudprijs vorig jaar met 25 procent steeg, de grootste stijging sinds de jaren zeventig.

De prijsstijging is al in 2001 begonnen, met een uitschieter wegens `11 september' en een nog veel grotere uitschieter aan de vooravond van de Irak-oorlog – tot 390 dollar per troy-ounce op de termijnmarkt, de hoogste stand in zes jaar. Daarop daalde de prijs (tot 319 dollar) en werd de trend omhoog weer voortgezet.

De stijging van de goudprijs en de euro gaan sind begin april gelijk op – tussen de beide opgaande trends bestaat sindsdien een correlatiecoëfficient van 0,96 (1 is het maximum). George Soros, de topman van het grootste hedgefonds ter wereld, die wereldfaam kreeg toen hij in september 1992 het Britse pond onderuit speculeerde, zei vorige week tegen het Amerikaanse tv-station CNBC dat hij de dollar inruilde voor goud.

Analisten zien goud als een financiële, maar ook als een politieke barometer. De twijfel over de dubbele tekorten (begroting en handelsbalans) van de Verenigde Staten gaat knagen. De deflatoire druk neemt toe, de reeks renteverlagingen van de `Fed' (de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken) brengt niet het herstel waarop iedereen hoopt en de jongste belastingverlaging van president Bush drijft het begrotingstekort verder op.

Nog is de rente over de hele linie in de VS laag, zo staat het rendement op tienjarige staatsobligaties op het laagste niveu sinds 1958, maar er is bij sommigen twijfel over het economisch leiderschap van de VS. ,,De [Amerikaanse] economie is een janboel'', zei Joseph Foster vandaag tegen Bloomberg, die met zijn Van Eck International Gold Fund 200 miljoen dollar beheert. ,,Niets helpt om de economie tot leven te brengen.''