GALERIESELECTIE

Anya Janssen

Enkele jaren geleden verraste Anya Janssen de kunstwereld met grote, haast fotorealistische schilderijen van naakte vrouwen tegen paradijselijke achtergronden. Vanwege haar onderwerpskeuze en haar gebruik van vlammende kleuren werd Janssens stijl wel omschreven als `Harley-Davidson-esthetiek'. De nieuwe doeken die Janssen nu laat zien op de tentoonstelling 'Double-Edged' in Galerie Torch zijn nog even fijntjes geschilderd, maar de voorstellingen lijken dromeriger. Afgebeeld zijn elfjes-achtige meisjes in witte jurkjes, die spelen op de parkeerplaats van een wegrestaurant.

Double-Edged, schilderijen van Anya Janssen. Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. 31 mei t/m 28 juni, do t/m za 13-18u.

Jeroen Allart

De schilderijen van Jeroen Allart verraden zijn grafische achtergrond - hij doorliep het Grafisch Lyceum voordat hij werd toegelaten op de Rijksakademie. Zijn portretten van honden, paarden, poezen en vogels zijn allemaal even gestileerd. Ontdaan van details en afgebeeld tegen een egaalgekleurde achtergrond doen de dieren denken aan de plaatjes op een Aap-Noot-Mies-leesplankje of de boekjes van Dick Bruna. Allarts beesten zijn zo herkenbaar als stripfiguren en zo helder als verkeersborden.

Schilderijen van Jeroen Allart. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. 31 mei t/m 28 juni, wo t/m za 12-17u.

Dutch Souvenirs

Het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch nodigde veertig Nederlandse en buitenlandse ontwerpers uit om een nieuwe visie op het Nederlandse souvenir te ontwikkelen. De resultaten zijn nu te zien op de tentoonstelling Dutch Souvenirs in de Amsterdamse Galerie Binnen. Overbekende clichés als Delfts blauw, klompen en molens zijn door de vormgevers in een modern jasje gestoken. De keramische objecten kunnen besteld worden via de virtuele winkel op www.dutch-souvenirs.org.

Dutch Souvenirs. Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam. T/m 4 juli, wo t/m zo 12-18u.

Robert Lambermont

De objecten van Robert Lambermont veranderen, door middel van elektrische stroom of chemische processen, voortdurend van karakter. Ze draaien om hun as, trillen, kraken en zuchten, of veranderen van kleur. Inspiratie voor zijn maquette-achtige objecten haalt de kunstenaar uit zijn directe omgeving. Een gebouw of landschap kan als voorbeeld dienen, maar ook immateriële zaken als een muziekstuk of een gesprek worden door Lambermont omgezet in vormen en bewegingen. Naast beeldend kunstenaar is Lambermont professioneel pianist.

`Oase', objecten van Robert Lambermont. Motive Gallery, Burgwal 2, Haarlem. 31 mei t/m 29 juni, do t/m za 13-17u, zo 14-17u.

Game on

De tentoonstelling Game on - de geschiedenis, cultuur en toekomst van videogames brengt de ontwikkeling van videogames in kaart, van het eerste videospelletje ooit gemaakt (Spacewar uit 1962) tot de allernieuwste Playstation. Game on laat zien hoe spellen als Pokemon, Tomb Raider en Final Fantasy gemaakt zijn, en hoe games de cultuur in Europa, de VS en Japan weergeven en beïnvloeden. Bezoekers kunnen meer dan 120 videogames uitproberen, op originele arcade-kasten, de Xbox of de GameCube.

Game on - de geschiedenis, cultuur en toekomst van videogames. FAXX, Dunantstraat 1, Tilburg. T/m 24 aug, di t/m za 10-17u, do 10-21u, zo 12-17u. Inl: www.gameonweb.nl

En verder

Foto's van Elspeth Diederix t/m 28 juni in Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam; foto's van Katrin Korfmann t/m 22 juni galerie Art Affairs, Wittenburgergracht 313, Amsterdam; schilderijen Glenn Sorensen t/m 21 juni in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; film van Shirin Neshat t/m 19 juli in Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; tekeningen van Merina Beekman t/m 14 juni in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; schilderijen van Rob Birza t/m 28 juni in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; geluidswerken van Mark Bain t/m 15 juni bij XX Multiple Galerie, Witte de Withstraat 77, Rotterdam.