Fraude bij organisatie van dance-feesten

Organisatoren van commerciële dansfeesten (houseparty's en etnoparty's) plegen op grote schaal fraude. Zij ontduiken de belasting, betalen geen premies voor hun werknemers die vaak zwart werken, en maken gebruik van werknemers die een uitkering ontvangen.

Dat komt naar voren uit een onderzoek van het `regionaal inderdisciplinair fraudeteam' in Rotterdam, dat gisteren werd gepresenteerd. Het fraudeteam is een samenwerkingsverband van onder meer politie, justitie, sociale dienst en belastindienst.

De fraude komt met name voor bij `mobiele orgisatoren', dat wil zeggen organisatoren die geen eigen zaal hebben maar een zaal, hal of discotheek huren voor een feest. Het fraudeteam heeft in twee jaar tijd 367 mobiele organisatoren in kaart gebracht. Zij waren samen goed voor 1.851 feesten in de Rotterdamse regio.

Het bleek om te beginnen moeilijk de identiteit van deze organisatoren te achterhalen. Van de 367 opgespoorde organisatoren bleken vervolgens 327 niet bekend bij de belastingdienst. Verder hadden 337 van de 367 zich niet als werkgever aangemeld bij een uitkeringsinstantie.

Het fraudeteam stelde een onderzoek in onder 28 mobiele organisatoren. Daarbij kwam het uit op een totale fraude over twee jaar van €2,3 miljoen. Wethouder S. van der Tak zei de totale fraude in de regio te schatten op 15 miljoen euro per jaar.

Landelijk zou het om een veelvoud van dat bedrag gaan. Van der Tak vertelde dat Rotterdam de algemene plaatselijke verordening aanscherpt. De gemeente wil de organisatoren verplichten zich te legitimeren bij de zaaleigenaar, aan wie zij dan tevens adresgegevens moeten verschaffen.