Existentiële overpeinzing voor 't slapen

De achtdelige serie Evolutie is een sieraad voor de televisie. Iedereen die wil weten hoe de natuur zich de afgelopen vier miljard jaar heeft gedragen, heeft met deze serie een heel aardig beginnetje. Niet alleen de inhoud is uitstekend van kwaliteit en goed te volgen voor geïnteresseerden , maar ook de beelden zijn bijna zonder uitzondering prachtig. Vorig jaar werd de serie zondags op prime time uitgezonden door National Geographic en onmiddellijk herhaald, nu is Teleac iedere donderdagavond om elf uur present. Wie liever tijdig naar bed gaat, late de video draaien – maar als existentiële overpeinzing voor het slapen gaan is de serie óók heel geschikt.

Wie kijkt wordt ondergedompeld in evolutiewetenschap. De eerste twee afleveringen vormen een fraaie inleiding in de vorm van een gedramatiseerde levensbeschrijving van Charles Darwin, doorsneden met beelden van moderne wetenschappers in leunstoel en op expeditie (hier vorig jaar apart besproken). De resterende afleveringen volgen een aantal breed opgezette thema's (variatie in levensvormen, uitsterven, ziektes, seks, het ontstaan van de moderne mens en tot slot: `God').

Iedere aflevering heeft wel een of meer beelden en verhalen die je lang bijblijven. Zoals het verhaal over de afstamming van de walvissen, aan hun manier van zwemmen kun je nog steeds het loopje herkennen van het landdier waar ze van afstammen. Of de uitleg dat het menselijk oog helemaal niet zo'n perfect ontwerp heeft, zoals vaak wordt beweerd, integendeel.

Of de scènes in een gevangenis in Tomsk, vol tbc-lijders. Omdat daar niemand zijn medicijnenkuur afmaakt evolueren de tbc-bacillen buitengewoon kwaadaardig. De eerste tbc-stammen uit Tomsk zijn al in New York gesignaleerd. Er is nu een project om de gevangenen ècht te genezen, tot verbijstering van de andere Russen: waarom worden die dure medicijnen verspild aan moordenaars en dieven?

Of het verhaal waarom de eerste vissen het land opgingen, op de vlucht voor roofvissen (zoals ook vliegende vissen even het water uitschieten). Of de bioloog die in een modderput op Hawaii precies kan opgraven hoe de lokale flora en fauna verwoest werd door planten en dieren die de mens al dan niet moedwillig meenam, in zijn kolonisatiedrift. Of de emoties van christelijke teenagers en studenten in de VS die hun houding tegenover de evolutie moeten bepalen. Enzovoorts.

Evolutie, Teleac, Ned.1, 23.00-0.07u.

    • Hendrik Spiering