Europese afvalberg groeit door

De Europese Commissie overweegt nieuwe maatregelen om de afvalberg in de Europese Unie te verminderen, waaronder belastingheffingen en verdere bevordering van recycling. Zo zouden vuilverbranding en vuilstort duurder moeten worden. In een gisteren gepresenteerd beleidsdocument nodigt eurocommissaris Margot Wallström (Milieu) alle belanghebbenden uit met suggesties te komen, waarna de Commissie in 2004 met concrete voorstellen komt.

In de EU wordt jaarlijks 1,3 miljard ton afval (exclusief landbouwafval) geproduceerd. Dat komt neer op 3,5 ton afval per hoofd van de bevolking. De meeste afval komt van mijnbouw (29 procent), industrie (26 procent), bouwsector (22 procent) en huisvuil (14 procent). Van dit afval is 2 procent gevaarlijk.

Volgens de OESO zou het huishoudelijk afval in de industrielanden tussen 1995 en 2020 met 43 procent toenemen tot jaarlijks 640 kilo per hoofd. Elke EU-burger produceert volgens de Europese Commissie nu 550 kilo huishoudelijk afval per jaar – veel meer dan de doelstelling van 330 kilo die in 1993 werd geformuleerd.

Slechts in enkele landen neemt de afvalberg minder toe dan de economische groei. Dit ondanks dwingende Europese richtlijnen voor bijvoorbeeld recycling (onder meer van auto-onderdelen en huishoudelijke apparatuur). Recycling verschilt sterk per land. Zo wordt in Nederland 90 procent van het bouw- en sloopafval gerecycled, terwijl dat in Luxemburg minder dan 10 procent is.

Volgens de Europese Commissie is de reikwijdte van richtlijnen over recycling nog te beperkt. Zo gaat de verpakkingsrichtlijn slechts over 5 procent van het totaal aan afval en de richtlijn over autosloop en elektrische apparaten slechts over 1 procent van het totaal.