EN VERDER

Fietsen langs het IJ

De oever vanaf het Shell-terrein tot aan de Noorder IJ-plas rondom Amsterdam herbergt nog restanten van industriële bedrijvigheid waaronder scheepswerven, fabrieken en opslagplaatsen. Per fiets kan de oever, waar in de toekomst kan worden gewoond, gewerkt en gerecreërd, uitstekend worden verkend. Routebeschijvingen voor de fietstocht kunnen worden afgehaald bij bij café Het Ponthuys (Buiksloterweg 5). De tocht is 5 kilometer lang en duurt circa anderhalf uur. Zondag 1 juni is er een gratis rondleiding. Die dag vaart elk heel uur (tussen 13-17u) een boot langs de Noordelijke IJ-oever vanaf het vertrekpunt van de grote pont aan de Buiksloterweg. De tocht duurt 1 uur en op diverse plekken kan worden afgestapt.

Inl Toeristisch Informatiepunt in Het Ponthuys, Buiksloterweg 5 (Dag open van 10-18u). Amsterdam-Noord (Inl 020-6349452 of www.noord.amsterdam.nl Rondleidingen 020-6259303).

Folk in Zwolle

Op 1 juni wordt in Zwolle het Blue Dew Folkvillage 2003 gehouden. Op dit folkfestival zijn nationale en internationale bands aanwezig en verder stands, lange picknicktafels, etc. op het Broerenkerkplein. Deze dag is ook de grote Boekenmarkt in Zwolle.

Blew Dew Folkvillage Zwolle. Gratis.

Bløf op het strand

De Zeeuwse band Bløf opent op 31 mei met een concert het strand in hartje Rotterdam, Racoon staat deze avond in het voorprogramma. Waterlife blvd On the beach is een ruim honderd meter lang zandstrand aan de Maas tussen Erasmusbrug en Willemsbrug, dat van 1 juni t/m 31 augustus open is.

Openingsconcert Bløf Waterlife blvd On the beach za 31 mei 20-23u Boompjeskade Rotterdam. Presentatie Jörgen Raymann. Entree gratis. Strand open van 11-23u met dj's, dans, beachsporten etc. Inl www.waterlife-rotterdam.nl

Privétuin Oudolf

Bezoekers kunnen aan de hand `moederplanten' op kwekerij Oudolf zien hoe planten eruit zien in volgroeid stadium. In de maand juni is ook de privétuin van Piet & Anja Oudolf te bezichtigen. De tuin in Hummelo is omgeven door enorme donkergroene taxushagen. Tegen dit decor weten combinaties van grassen en vaste planten bijzondere sferen op te roepen. Het sortiment van de kwekerij is de afgelopen jaren streng beoordeeld en `onbetrouwbare' planten zijn uit de collectie gehaald. De nieuwe catalogus vermeldt naast de bekende `klassiekers' veel nieuwe soorten en variëteiten.

Kwekerij Oudolf, Broekstraat 17, Hummelo. Kwekerij di t/m za 10-16u (ook op Hemelvaartsdag). Tweede Pinksterdag 10-14u. Juli gesloten. Privétuin juni en augustus 10-16u. Entree €2,50. Catalogus in NL €3,50 storten op giro 4885285 t.n.v. Oudolf, Hummelo. Inl 0314-381120 of www.oudolf.com

Kunst in Kralingen

De Vlinderbuurt in Kralingen viert de voltooiing van de jarenlange sanering van de vervuilde grond met een feest. Als tegenhanger van de aan- en afrijdende vrachtwagens zijn het afgelopen jaar allerlei culturele activiteiten georganiseerd onder de titel Start Up. Dit project wordt op woensdag 4 juni feestelijk afgesloten met muziek, dans en beeldende kunst. Gedurende de maand juni openen 29 locaties, waaronder galeries, musuea, tuinen en café's hun deuren voor het publiek.

Start up! Wo 4 juni v.a. 15u. Wie alle locaties wil bezoeken, kan het beste op de fiets komen. Inl 010-2829155.

Fietsen

Wie graag fietst maar niet met tegenwind kan in Groningen deelnemen aan Wind-Mee-ritten per bus. De windrichting bepaalt een van de acht vooraf bepaalde bestemmingen. De eindbestemming wordt de dag ervoor vastgesteld op basis van de windvoorspelling. Voor elke bestemming is een route beschreven in het Wind Mee-boekje dat te koop is bij de VVV aan de Grote Markt in Groningen.

Wind Mee-ritten op 1, 15, 29 juni, 13, 27 juli, 10, 24 aug. Inl VVV Stad Groningen: 0900-2023050 of vvv informatiewinkel grote markt. Fiets kan in de fietsentrailer van de bus. Kosten: €5 pp; tot 12 jr €2,50. res tot za om 16u Paulusma reizen Drachten: 0512-514174.