Duitsland

Azteken

In 1519 trok Hernando Cortez in 1519 het hoogland van Mexico binnen. Via geitenpaadjes klom hij tot aan de vulkaan Popocatepetl waar de conquistador 2400 meter boven de zee uitkeek over een geweldige tempelstad. De op goud beluste Spanjaard was een wereld betraden waar pottenbakkersschijf en ijzer onbekend waren. Een samenleving waar de inwoners op de klank van schelptrompetten mensenbloed vergoten. Bijna waren de veroveraars zelf op een altaar geëindigd, maar lood en kanonnen hielden de Azteken op een afstand en Montezuma, hun koning, werd beroofd van zijn verentooi en van honderden plakken goud. Bijna 500 jaar na de ondergang van dit grootste rijk van Midden-Amerika presenteert Berlijn nu zijn prachtige erfenis. Leenstukken uit zes Mexicaanse musea, uit Parijs, Chicago en het Vaticaan, liggen in de Martin-Gropius-Bau te pronken, waaronder maskers van jade, een gouden aap, een gigantische slangenkop en een beeld van een barende vrouw.

T/m 10 aug, Niederkirchenerstr. 7, Berlijn. Dag beh di 10-20u; Inl 0049 3025486444 of www.gropiusbau.de

Vandalen

Vandalen hebben een slechte naam, maar de Germaanse stam die zo heette viel eigenlijk best mee. Vanuit Zuid-Noorwegen en Denemarken vestigde het zich al in de 1ste eeuw voor Chr in het huidige Polen. Een eeuw daarna, in de tijd van de Markomannenoorlogen, drong een deel van de Vandalen via de Karpaten en Oost-Slowakije door tot aan de grenzen van het Romeinse Rijk. De achtergebleven stamgenoten ontwikkelden hun cultuur verder en kwamen zelfs tot bloei. Pas na het oprukken van de Goten moesten zij hun gebieden verlaten, om in Noord-Afrika uit te komen. Een tentoonstelling in Bevern laat vooral zien waar zo bitter weinig over is geschreven: de oudere geschiedenis van de Vandalen, in de streken tussen Oder en Wisla, aan de Warthe en in de Karpaten. Meer dan duizend archeologische vondsten zijn daar in Bevern te zien.

T/m 26 okt in Wasserrenaissance Schloss Bevern; dag 10-17u, do 10-20u. Inl 0049 5531994051 of www.vandalen-in-bevern.de

En verder

Africa Festival van 29 mei t/m 1 juni op de Mainwiesen in München: 0049 892330300; Bodenseefestival, met schrijver Leon de Winter en dirigent Christopher Hogwood, t/m 9 juni in en om Friedrichshafen: 0049 75 412033300; Utopien?!, theaterspektakel met opera, dans en muziek, t/m 15 juni in het Staatstheater van Cottbus: 0049 35578240.