Componist Berio (77) overleden

Luciano Berio, de belangrijkste Italiaanse naoorlogse componist, is gisteren op 77-jarige leeftijd overleden in Rome, waar hij voorzitter was van Accademia di Santa Cecilia.

Anders dan vele van zijn tijdgenoten excelleerde Berio in theatrale en onmiddellijk sterk aansprekende muziek. Hij schreef een aantal opera's en veel instrumentale stukken. Zijn uiterst virtuoze `sequenza's' voor een reeks solo-instrumenten verlegden de normen in de uitvoeringspraktijk. Berio, die vaak in Nederland was, maakte ook graag gebruik van bestaande muziek. In zijn beroemde Sinfonia citeerde hij Mahler, in Rendering `voltooide' hij Schuberts `Tiende symfonie'. Ook voltooide hij Puccini's opera Turandot, een idee van Riccardo Chailly en vorig jaar met veel succes in première gebracht door de Nederlandse Opera en het Koninklijk Concertgebouworkest.

AANSPREKEND COMPONIST: pagina 9