Berio hield van Holland

Tussen de gisteren overleden Luciano Berio en Nederland bestond een hechte band van meer dan veertig jaar. In 1960 klonk Berio's muziek voor het eerst in het Holland Festival toen zijn Sequenza werd gespeeld door een ensemble uit het Residentie Orkest. Berio werd een vrijwel vaste gast in het Holland Festival, dat in 1972 zelfs goeddeels aan hem was gewijd.

In totaal klonken in verschillende afleveringen van het Holland Festival, op muzikaal gebied toen nog zeer avant-gardistisch, zo'n veertig stukken van Berio, waaronder zijn opera's La vera storia (1986) en Un re in ascolto (1991).

Berio dirigeerde regelmatig het Concertgebouworkest. De uitvoering van Sinfonia in het Amsterdamse Concertgebouw in 1969 was een stormachtig succes. In 1978 schreef hij Encore voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 1995 beleefde Consequenza voor accordeon-solo een wereldpremière tijdens een Berio-festival in Rotterdam. Vorig jaar nog maakten de Nederlandse Opera en het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly internationaal furore met de wereldpremière van Berio's voltooiing van Puccini's Turandot. In 1991 ging Berio's bewerking van Monteverdi's Il combattimento di Tancredi en Clorinda bij de Nederlandse Opera.

In september zou Berio zelf opnieuw het Concertgebouworkest dirigeren in een typerend programma met onder meer zijn eigen Voci en Rendering.