Benoeming Peijs kost echtgenoot functie

Omdat zijn vrouw minister van Verkeer en Waterstaat is geworden, legt een commissaris van bouwonderneming BAM zijn functie neer. De echtgenoot van minister Karla Peijs, M. Platschorre, raakt per 1 juni zijn toezichthoudende functie bij het bouwconcern kwijt, om ,,in de toekomst elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden'', aldus een woordvoerder van BAM.

BAM is met 30.500 werknemers het grootste bouwbedrijf van de Benelux. Het is een van de meest onderzochte ondernemingen in de bouwfraude-affaire, zowel door de parlementaire enquêtecommissie als door kartelautoriteit NMa.

De minister van Verkeer en Waterstaat staat als eindverantwoordelijke voor aanbestedingen van grote infrastructurele bouwwerken vaak tegenover de bouwsector. BAM gaat onder meer de Brabantse snelweg A59 bouwen en is een van de bouwers van de spoorlijn HSL-Zuid.

De bouwer en Platschorre hebben verschillende lezingen over de vraag wie het initiatief heeft genomen voor het terugtreden. BAM ,,respecteert het besluit van de heer Platschorre'', zo schrijft het concern vanochtend in een verklaring. Platschorre zelf laat weten dat niet hijzelf het initiatief nam, maar dat het bouwbedrijf om zijn aftreden verzocht heeft. ,,Het is de onderneming die problemen heeft met mijn functie. U moet maar aan BAM vragen waarom.''

Vorig jaar onderzocht de Rekenkamer de rol die oud-minister Jorritsma heeft gespeeld bij de verstrekking van subsidies aan Jorritsma Bouw, het bedrijf van haar echtgenoot. De minister bleek zich aan de regels gehouden te hebben. Gisteren zei premier Balkenende bij de presentatie van het kabinet ,,te streven naar een transparante bestuursstijl''.

De nu aftredende Platschorre was eerder bestuursvoorzitter van bouwconcern TBI en werd in 2001 commissaris van Hollandsche Beton Groep. Nadat die onderneming vorig jaar door BAM werd overgenomen, ging Platschorre mee. Zijn termijn bij BAM liep nog tot 2005. Platschorre is verder commissaris bij de producent van bouwmaterialen NCD en de kleinere bouwer Vos. Deze functies houdt hij wel aan. Voor zijn commissariaat bij BAM zou Platschorre 22.500 euro per jaar krijgen.