Arbeidsonrust Peru leidt tot noodtoestand

De steeds minder populaire Peruaanse president Alejandro Toledo heeft vannacht de noodtoestand uitgeroepen als reactie op de hand over hand toenemende arbeidsonrust in het Andesland.

In een toespraak tot de Peruanen zei Toledo dat onder de dertig dagen durende noodtoestand politie en leger een volmacht hebben gekregen desnoods met geweld op te treden tegen de steeds vaker voorkomende wegblokkades en protestbijeenkomsten. ,,We hebben de verantwoordelijkheid om 26 miljoen Peruanen te besturen. We hebben de verantwoordelijkheid om de burgers en de openbare orde te beschermen'', zei Toledo.

Volgens de bepalingen van de noodtoestand mogen de autoriteiten burgerrechten, zoals het recht op vereniging, opschorten, betogers aanhouden en zonder huiszoekingsbevel woningen betreden. Ook de bewegingsvrijheid van de burgers wordt beperkt.

De zware maatregel is een reactie van de regering op wekenlange arbeidsonrust onder steeds meer groepen in de samenleving over uiteenlopende zaken. Intussen is de populariteit van de in juli 2001 aangetreden Toledo gedaald tot een nieuw dieptepunt. Slechts 14 procent van de Peruanen steunt de president, zo blijkt uit peilingen.

Sinds 12 mei staakt onderwijzend personeel voor hogere lonen. De gemiddelde leraar verdient omgerekend zo'n 160 euro per maand. De regering heeft voorgesteld het loon te verhogen met 25 euro per maand, maar dit bod is van de hand gewezen.

Toledo wordt ook geconfronteerd met boze boeren die wegblokkades opwierpen. De boeren willen bescherming tegen importproducten en lagere btw-tarieven. Eerder betoogden coca-boeren tegen pogingen van de autoriteiten hun oogsten te vernietigen. Ook de vervoersbedrijven voeren actie. Zij eisen hogere tarieven voor vervoer van vracht en passagiers. In de gezondheidszorg wordt eveneens gestaakt.

De krant La República citeerde zondag uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarin werd voorspeld dat verschillende groeperingen voor de komende twee weken een dertigtal protestmarsen, stakingen, wegblokkades en andere acties hadden beraamd in de belangrijkste steden van het land.