Apothekers in het geweer

Drie Twentse apothekers hebben vandaag een kort geding aangespannen tegen zorgverzekeraar Amicon wegens eenzijdige prijsoplegging.

Volgens de advocate van de apothekers, C. Schoonderbeek, worden haar cliënten door Amicon gedwongen om van bepaalde, merkloze medicijnen alleen de goedkoopste variant te verkopen. Dat is volgens haar in strijd met hun arbeidsovereenkomst. ,,Hen wordt nu eenzijdig iets opgelegd. Maar mag het ziekenfonds dat wel doen in een tweezijdige relatie?'', wil zij van de rechter weten.

De discussie gaat over het veelgebruikte cholesterolverlagende medicijn simvastatine. Het Nijmeegse farmaciebedrijf Genthon baarde onlangs opzien door een merkloze versie op de markt te brengen waarvan de prijs ruim 40 procent onder de gangbare prijs ligt. Sommige zorgverzekeraars dwingen apothekers nu om simvastatine alleen nog bij Genthon af te nemen. Veel apothekers verzetten zich hiertegen.

Volgens advocate Schoonderbeek willen de drie Twentse apothekers zich wel houden aan de prijs die Genthon in rekening brengt. ,,Maar zij willen niet gedwongen worden om ook van die fabrikant af te nemen. Die willen ze zelf blijven kiezen.'' Volgens haar hebben apothekers meestal een vaste relatie met een of twee medicijngroothandels.

Een woordvoerster van Menzis (waaronder zorgverzekeraars Amicon en Geové vallen) zegt in een reactie dat zorgverzekeraars proberen ,,efficiënt en doelmatig in te kopen''. Zij zoeken naar wegen om de kostenstijging van medicijnen in de hand te houden. En ze willen bovendien het declaratiesysteem veranderen. Nu stellen fabrikanten van merkloze medicijnen de prijs vast die een apotheker mag declareren bij de zorgverzekeraar. Maar de werkelijke kostprijs ligt over het algemeen lager, soms wel 85 procent. Een groot deel van het verschil steekt de apotheker als bonus in eigen zak.

Gisteren meldde de Consumentenbond dat er een `kliklijn' wordt geopend waar mensen de namen van apothekers kunnen doorgeven die naar hun mening te hoge prijzen voor merkloze medicijnen in rekening brengen.