Amnesty vraagt aandacht voor `vergeten' conflicten

,,De wereld is sinds het einde van de Koude Oorlog nog nooit zo onveilig geweest''. Dat stelt Irene Khan, secretaris-generaal van mensenrechtenorganisatie Amnesty International in haar jaarrapport dat vandaag in Londen is gepresenteerd. Khan wijst in het rapport op het groot aantal `vergeten' conflicten dat door de oorlog in Irak naar de achtergrond is gedrongen.

In het voorwoord van rapport beschrijft Khan haar ontmoeting met het zesjarige meisje Claudine dat zij vorig jaar in Burundi had ontmoet. Haar achternaam was het meisje vergeten, maar ze herinnerde zich met pijnlijke nauwkeurigheid hoe haar ouders, zussen en kleine broertje tien dagen eerder waren doodgestoken door het Burundese leger. Toen Khan de zaak voorlegde aan de president van Burundi, verklaarde die dat het leger een burgeroorlog uitvecht om het land te zuiveren van `rebellen'. De veiligheid van Claudine paste duidelijk niet in die grotere, nationale veiligheidsstrategie, aldus Khan.

Met deze en soortgelijke getuigenissen eist Amnesty International de aandacht op voor de vele `verborgen' crises en `vergeten' slachtoffers die volgens de organisatie sinds de oorlog in Irak uit het gezichtsveld van de wereld zijn verdwenen. ,,Ivoorkust, Colombia, Tsjetsjeni√ę en Nepal. Stuk voor stuk conflicten waar burgers omkwamen uit naam van `de veiligheid''', aldus het rapport. ``Veel te vaak worden onschuldige burgers het slachtoffer van veiligheidsmaatregelen. Veel te vaak misbruiken politieke leiders de angst die voortvloeit uit de religieuze en etnische verschillen tussen mensen.'' Het resultaat: alleen al in 2002 schendingen van de mensenrechten in 151 landen, waaronder martelingen in 106 landen en executies in 28 landen.

Amnesty is niet uitsluitend negatief in haar rapport. Zo heeft de organisatie lof voor de oprichting van het Internationaal Gerechtshof, de ondertekening van het verdrag dat de inzet van kindsoldaten verbiedt en voor de aanname van het protocol dat internationaal toezicht op gevangenenkampen toelaat. Omdat de VS op al die punten weigeren mee te werken, krijgt het land een slechte beoordeling. Volgens Khan ontmeemt Amerika zichzelf op die manier de morele autoriteit om zich uit te spreken over schendingen van mensenrechten in andere landen.