Zonder diploma naar mbo

Vmbo-leerlingen van drie scholen in Winschoten zullen vanaf volgend jaar geen diploma meer krijgen. Na het succesvol afronden van het mbo krijgen ze vervolgens het vmbo- én mbo-diploma. Met dit vierjarig experiment hopen de scholen de vroegtijdige uitval van leerlingen terug te dringen.

Het experiment geldt alleen voor leerlingen op de laagste twee niveaus van het vmbo. Het Dollard College Winschoten, AOC Terra en het Noorderpoortcollege in Groningen hebben van het ministerie van Onderwijs toestemming gekregen om de examens aan het eind van de vmbo-opleiding op deze niveaus af te schaffen. Voor de vmbo-leerlingen die doorstromen naar de hogere niveaus van het mbo blijven de examens wel bestaan. Volgens projectleider Leen Ruben is de uitval in de laagste niveaus het grootst, landelijk rond de 50 procent. ,,Door het afschaffen van examens kunnen de leerlingen drempelloos doorstromen en ontbreekt de druk van een examen.'' Het ministerie heeft de drie scholen zeshonderdduizend euro subsidie verleend voor twee jaar.