Verrassende ritzege van Petacchi in Giro

De Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi heeft gisteren zijn vijfde en meest onverwachte ritzege behaald in de Ronde van Italië. Net als bij zijn voorgaande etappe-overwinningen was hij in Pavia de snelste in de sprint. Zijn landgenoot Gilberto Simoni blijft leider in het algemeen klassement.

Zondag zag het er nog somber uit voor Petacchi, de drager van de paarse puntentrui. De sprinter uit de ploeg van Fassa Bortolo kwam zwaar ten val in de tijdrit. Bont en blauw liet hij zich 's avonds in het ziekenhuis van Bolzano onderzoeken. Hij bleek niks gebroken te hebben, maar had wel een pijnlijke heup, elleboog, schouder en rug. Gisteren besloot hij toch van start te gaan voor de zestiende etappe. Na 207 kilometer stond hij in Pavia voor de vijfde keer in de 86ste editie als ritwinnaar op het podium.

Petacchi is de sprintkoning van de Giro d'Italia. Het aantal concurrenten was gisteren minder dan bij zijn voorgaande etappezeges. Wereldkampioen Mario Cipollini en Robbie McEwen hebben de ronde inmiddels verlaten. Nu kwam de tegenstand van de Fransman Jimmy Casper en de Tsjech Jan Svorada. Die kwamen tekort, want het verschil was overduidelijk.

Petacchi, met bandages om een arm en een knie, reed de rit met veel pijn. Het redelijk vlakke parkoers was wel in zijn voordeel. Twee vroege vluchters maakten het gewenste scenario compleet. De Pool Chmielewski en de Oekraïner Avdjejev reden 110 kilometer voorop, tot ze 44 kilometer voor de streep werden ingelopen. Daarna hielden de sprintersploegen de groep bijeen. Petacchi maakte het uiteindelijk prachtig af. Casper bleef aan het achterwiel hangen.

,,Ik wilde niet opgeven. Niet dat ik de held wil uithangen, maar ik probeer de puntentrui in Milaan te veroveren'', zei de 29-jarige winnaar, die de eerste week in de roze leiderstrui reed. ,,Ik heb zondag veel pijn geleden om de tijdrit af te maken. Ik begrijp nog niet dat ik die race heb kunnen voltooien. De nacht ben ik redelijk doorgekomen, maar op de fiets was het 's ochtends weer wat minder.''

Klassementsleider Simoni roemde Petacchi. ,,Mijn eigen benen voelden bij het begin van de rit zwaar aan, maar iedereen zal wel moe zijn na twee weken. Het is knap wat Petacchi laat zien. Zijn ploeg heerste in de koers. Hij is onverslaanbaar in de sprint.''

Vandaag is een rustdag.