`Verenigt u tegen hoge topsalarissen'

Beter laat dan nooit, moet CNV-voorzitter Doekle Terpstra hebben gedacht, beter hekkensluiter dan in lijdzaamheid toezien.

Nadat superbelegger Warren E. Buffett de Amerikaanse aandeelhouders opriep in verzet te komen, grote aandeelhouders uit de Londense City de hoge beloning voor de topman van GlaxoSmithKline torpedeerden, Europees commissaris Frits Bolkestein de hebzucht onder topmanagers hekelde en met voorstellen komt om de aandeelhouder meer zeggenschap te geven, zelfs het nieuwe centrum-rechtse kabinet in Nederland op maatregelen zint, tot schrik van president-commissarissen, lijkt de Europese vakbeweging nu ook in actie te komen.

De exorbitante stijging van topinkomens moet in heel Europa door vakbonden aan de kaak worden gesteld, vindt Terpstra. Hij riep vandaag op hun congres in Praag zijn collega's van het Europees Verbond van Vakverenigingen op een Europese actie te organiseren. ,,We moeten in Europa de handen ineenslaan als vakbonden om deze ballon door te prikken.'' De CNV-voorman heeft al contact gelegd met collega's in België en Frankrijk. ,,Maar ook in Engeland en Duitsland woedt inmiddels een heftig debat over de topinkomens'', zei Terpstra.