Toronto opnieuw op sars-lijst geplaatst

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de Canadese stad Toronto opnieuw op een lijst gezet van landen en gebieden die zijn getroffen door de dodelijke longziekte sars. Aanleiding is de melding van elf nieuwe sars-gevallen, waarvan twee dodelijk, en 41 mogelijke gevallen.

De nieuwe golf van sars-gevallen is een tegenvaller voor het eerder getroffen Toronto. Twee weken geleden werd de stad van de sars-lijst gehaald. Er is geen negatief reisadvies afgekondigd.

De Canadese autoriteiten hebben gisteren meer dan 1.400 mensen gevraagd in quarantaine te gaan zolang onderzoek naar de oorzaak van de nieuwste uitbraak nog gaande is. Het gaat met name om mensen die rond het moment van de uitbraak verschillende ziekenhuizen hebben bezocht.

De uitbraak lijkt in veel opzichten op die van maart: een plotselinge explosie van sars-patiënten, ziekenhuizen waar de toegang wordt beperkt en artsen en ander medisch personeel die de opdracht hebben gekregen in `werk-quarantaine' te gaan. Daarbij blijven ze aan het werk, maar dragen zij mondmaskers thuis en vermijden zij het openbaar vervoer.

Het onderzoek richt zich met name op een 96-jarige patiënt van wie wordt vermoed dat hij de belangrijkste verspreider van de nieuwe uitbraak is geweest. Hij zou zijn opgenomen als gewone longpatiënt, maar bleek achteraf sars te hebben.

Hoewel bezoekers nog altijd ongestoord naar Toronto mogen reizen, bestaan alom grote zorgen over de nieuwe uitbraak. Sinds het virus wereldwijd uitbrak is bij 8.211 mensen sars vastgesteld. 729 mensen, met name in China en Hongkong zijn aan de gevolgen van de longziekte overleden. In Toronto, de enige stad buiten Azië waar het virus heeft toegeslagen, zijn 27 mensen aan sars bezweken.

Dick Thompson, woordvoerder van de WHO, heeft gewaarschuwd dat het einde van sars in de ene regio niet betekent dat de andere regio is beschermd. ,,Vietnam heeft gemeld sars-vrij te zijn `tot de komst van het volgende vliegtuig'. Tot sars overal is beteugeld, blijft de dreiging overal bestaan.''