Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Presentatie nieuwe kabinet. Rechtstreeks uit de Tweede Kamer de presentatie van nieuwe ministersploeg. Wouke van Scherrenburg en Joost Karhof interviewen de nieuwe ministers. Ook een gesprek met premier Balkenende. Een aantal bewindspersonen zal ook bij de presentatoren Ferry Mingelen en Job Frieszo aan tafel aanschuiven. Verder wordt in de uitzending teruggekeken op de formatie en vooruitgekeken naar wat het nieuwe kabinet te wachten staat. Ned.2, 20.25-21.55u.

Netwerk. Portretten van twee nieuwe vrouwelijk ministers: Sybilla Dekker voor de VVD op Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Karla Peijs voor het CDA op Verkeer en Waterstaat. Verder aandacht voor de agressie van voetbalfans jegens clubbestuurders. Verschillende mensen, onder wie burgemeester Gerd Leers van Maastricht, zijn onder druk gezet om geld te geven aan noodlijdende clubs. Ned.1, 20.30-21.02u.

Het elfde uur. De uitzending staat in het teken van de beëdiging van het kabinet-Balkenende II. In de Ridderzaal gesprekken met de minister-president en ministers over het regeerakkoord, de plannen en de koers van het nieuwe kabinet. Ned.1, 21.53-22.38u.

Nova. Uitgebreid aandacht voor het nieuwe kabinet en gesprekken met nieuwe bewindslieden over de vraag of regeren tijdens een recessie wel mogelijk is. Ned.3, 22.20-23.12u.

Barend & Van Dorp. Onder meer een gesprek met oud-minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Hilbrand Nawijn. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Aandacht voor een open wond uit de Tweede Wereldoorlog: het Englandspiel. Nedrelandse geheim agenten vielen, eenmaal gedropt op vaderlandse bodem, bijna allemaal in Duitse handen. Volgens nieuw onderzoek werden de agenten geofferd. Ned.3, 20.33-21.10u.

Factor: Alle remmers los. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.20-23.43u.

AMUSEMENT

De nationale inkomenstest. In dit rechtstreekse programma met vijftig vragen moet duidelijk worden of de kijker in deze tijd van economische achteruitgang op een juiste manier met inkomen en geld omgaat. Aan de hand van een enquête door Maurice de Hond wordt inzicht verschaft over hoe Nederland denkt over het verlagen van hypotheekrenteaftrek en verhoging van de ziektekosten- en pensioenpremies. In de studio zitten vier panels van bekende Nederlanders en grootverdieners; financiële experts; studenten en huisvrouwen en huismannen. SBS6, 20.30-23.30u., onderbroken door journaal en shownieuws.

KUNST

Pitch: Body of water. Dansfilm over water gemaakt door negen regisseurs, choreografen en componisten. Korte films vertellen één filmverhaal over water, iedereen heeft ermee te maken. Ned.3, 23.12-0.33u.

FILM

.M.A.S.H. (Robert Altman, 1969, VS). Vermaarde zwarte oorlogskomedie won Gouden Palm, markeerde de doorbraak van tegendraadse Altman en werd een groot kassucces. Elliott Gould en Donald Sutherland excelleren als tegen militaire, seksuele en religieuze moraal rebellerende chirurgen in mobiel hospitaal tijdens oorlog in Korea (lees Vietnam). De `great anti-everything film' vormde basis voor latere tv-serie. RTL5, 20.30-22.45u., met reclame.

.This Land Is Mine (Jean Renoir, 1943, VS). Door de Franse kritiek meest verachte film die Renoir in Amerika maakte is een geëxalteerd patriottische antinazi-film. In een (in de studio nagebouwd) Frans dorpje ontwikkelt Charles Laughton zich van timide schoolhoofd tot heldhaftige oorlogsmartelaar. Morgen, BBC2, 12.50-14.30u., zw.

The Day of the Dolphin (Mike Nichols, 1973, VS). Potsierlijke thriller-comedy. Wetenschapper George C. Scott ontdekt dankzij pratende dolfijnen (!) een complot tegen de president. Morgen, SBS6, 13.10-15.10u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Hans Verhagen over zijn bundel met verzamelde gedichten en de tentoonstelling in het Letterkundig Museum. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Literair variété met teksten van Thomas Verbogt, Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes, Ilse Starkenburg en Don Duyns. Na elven een reportage over preventief fouilleren in de Achterhoekse dorpen Hummelo en Keppel. En Afrikaanse covers van The Beatles. 747AM, 22.02-24.00u.