Telecombedrijf Vodafone dringt verliezen terug

Vodafone, het grootste mobiele-telecombedrijf ter wereld, heeft de verliezen in boekjaar dat in maart is afgesloten weten te verminderen. De omzet is boven verwachting gestegen, zo maakte scheidend bestuursvoorzitter Christopher Gent vanochtend bekend.

Vodafone leed weliswaar een nettoverlies van 9,82 miljard pond (13,75 miljard euro), maar dit was veel minder dan de 16,2 miljard pond van het boekjaar daarvoor. De omzet steeg met 33 procent tot 30,4 miljard pond (42,58 miljard euro). De verbetering van het resultaat is deels toe te schrijven aan valuta-effecten. Vodafone haalt de helft van zijn omzet uit eurolanden, maar rapporteert in ponden. Door de toegenomen waarde van de euro in de afgelopen maanden pakt dat goed uit.

Gent, die zes jaar leiding heeft gegeven aan Vodafone, herhaalde vanochtend dat er wat hem betreft geen noodzaak bestaat om de zogeheten UMTS-licenties, die bellen met beeld mogelijk maken, af te waarderen. Daarmee wijkt hij nadrukkelijk af van concurrenten die minder hoge verwachtingen hebben van UMTS en de UMTS-vergunningen daarom hebben afgewaardeerd. Maar voor Vodafone blijven datadiensten een cruciaal onderdeel van de groeistrategie, aldus Gent.

De omzet uit datadiensten – nu nog voornamelijk SMS-tekstberichten – bedroeg aan het einde van het boekjaar 14,6 procent van de totale omzet. Drie maanden daarvoor was dat nog 13,9 procent. Vodafone heeft onlangs Vodafone Live geïntroduceerd, een dienst waarmee ook foto's kunnen worden gemaakt en verstuurd via de mobiele telefoon.

Vodafone schrijft wel 11,9 miljard pond af aan goodwill, de overnamepremies die het bedrijf heeft betaald voor de vele overnames in het verleden. Die afschrijving is iets meer dan de 11 miljard pond die in het voorgaande boekjaar zijn afgeschreven.

De omzet in Groot-Brittannië nam toe, maar in Duitsland en Italië werden de inkomsten minder. De gemiddelde omzet per Britse beller bedroeg in maart 292 pond, tegen 287 pond drie maanden eerder. In Duitsland nam de gemiddelde omzet toe met 1 euro tot 313 euro per gebruiker. In Italië blijft de omzet steken op 347 euro per gebruiker. Vodafone had in maart 119,7 miljoen klanten. Drie maanden eerder waren dat er 112,5 miljoen.

Christopher Gent treedt in juli af als bestuursvoorzitter. Hij is de afgelopen zeventien jaar werkzaam geweest voor het concern. Hij wordt opgevolgd door Arun Sarin, die nu nog aan het hoofd staat van Accel-KKR Telecom, een bedrijf uit San Francisco.