Spaanse rechter: ouders moordenaar aansprakelijk

Ouders kunnen verantwoordelijkheid worden gesteld voor het gewelddadige gedrag van hun minderjarige kinderen. Het verschuilen achter onwetendheid om deze verantwoordelijkheid te ontlopen wordt niet geaccepteerd.

Dat is althans het oordeel van een rechter in de Spaanse stad Barcelona in een rechtszaak naar aanleiding van de dood van een jongen die drie jaar geleden werd doodgeslagen en -geschopt. De rechter veroordeelde de ouders van de dader tot het uitbetalen van een schadevergoeding van 90.000 euro aan de moeder van het slachtoffer en nog eens 8.000 euro aan een jongen die bij de vechtpartij gewond raakte.

De zes daders van een straatbende werden eerder veroordeeld naar aanleiding van de moord op het 24-jarige slachtoffer, die plaatsvond op straat in het Olympische dorp van Barcelona. De hoofddader, die de dag na het plegen van de misdaad 18 jaar werd, werd veroordeeld tot acht jaar opsluiting in een jeugdgevangenis.

In een civiele zaak naar aanleiding van de moord oordeelt de rechter nu dat de opvoeding door de ouders, of liever gezegd het gebrek daaraan, in ernstige mate heeft bijgedragen tot zijn agressieve gedrag, zo meldt het persbureau EFE.

De rechter hield rekening met het feit dat de jongen bekendstond om zijn ruzieachtige en gewelddadige karakter. ,,Het gaat er niet om dat zij nauwgezet alle activiteiten van V. hadden moeten volgen, maar met zijn karakter en persoonlijkheid was een bepaald gedrag voorspelbaar en meer toezicht en aandacht vereist, niet alleen toen hij de achttien naderde, maar altijd al'', aldus het vonnis.