Servische premier wil orde in zijn kabinet herstellen

De Servische premier Zoran Živkovic heeft gisteren zijn ministers tot de orde geroepen. Ze moeten hun werk doen en hun onderling geruzie staken. Wie dat niet doet kan vertrekken.

Bij de kabinetszitting van gisteren werd volgens de Servische media niet inhoudelijk gesproken over de vele interne problemen binnen de regering en de regerende coalitie DOS. Vooral sinds de opheffing van de noodtoestand die werd afgekondigd na de moord op premier Zoran Djindjic wordt de Servische politiek geheel overheerst door wederzijdse beschuldigingen en verdachtmakingen van politici over elkaars contacten of vermeende contacten met maffiosi.

Živkovic eiste gisteren van zijn ministers dat ze ,,zich concentreren op hun verplichtingen en zich onthouden van openbare polemiek''. ,,Wie daar niet toe in staat is wordt van zijn functie ontheven'', zo voegde de premier daaraan toe, volgens een citaat in het blad Veˇ­cernje Novosti. Eerdere oproepen van Živkovic hebben niet het gewenste resultaat gehad. Vorige week riep hij zijn ministers op zich in te tomen maar het onderling geruzie ging gewoon door.

Velimir Ilic, leider van de oppositiepartij Nieuw Servië zei gisteren dat de ,,chaos'' in de Servische politiek inmiddels zo groot is dat ,,elk spoor van vertrouwen in de democratie in Servië verloren is gegaan''. Hij riep de leiders van zes andere partijen – drie van de DOS en drie van de oppositie – op volgende week met Nieuw Servië te praten over een oplossing van de crisis. Slechts één van de uitgenodigde partijen ging op de invitatie in.

Het blad Blic schreef zondag in een analyse van de politieke situatie in Servië dat de opvolgers van de in maart vermoorde Djindjic in april of deze maand een kans hebben gemist om hun positie te consolideren: als ze vervroegde verkiezingen hadden uitgeschreven hadden ze die zonder enige twijfel gewonnen. In plaats daarvan – aldus Blic – zijn ze aan het ruziën geslagen. ,,Er is geen leiderschap, er komen steeds meer lijken uit de kast, en de selectie van verkeerd personeel komt als een boemerang terug. (-) Hoe hard het ook klinkt: de Democratische Partij [de belangrijkste binnen de DOS] is er niet in geslaagd voordeel te trekken uit de tragedie van haar leider. De meeste resterende leden van [de leiding] zijn zijn politiek incompetente epigonen'', zo schreef Blic, ,,die meer belangstelling hebben voor macht en partijbelangen dan voor het werk dat ze in de regering doen.''

Als voorbeeld van ,,verrotting'' in de DOS noemde Blic het voorbeeld avn de Vojvodijnse leider Nenad Canak, die onlangs openlijk weigerde zich te distantiëren van een vriend die als drugshandelaar in de gevangenis zit omdat de man volgens Canak zo ,,goed en fatsoenlijk'' is.