Rookverbod voor horeca gaat 50.000 banen kosten

Wanneer een algeheel wettelijk rookverbod zal worden ingevoerd daat dat ten koste van minimaal 50.000 banen. Vooral voor de omzet van cafés en discotheken heeft een dergelijke maatregel ingrijpende gevolgen. Dat is meegedeeld door Koninklijk Horeca Nederland (KHN). De branchevereniging baseert zijn gegevens op ervaringen die in het buitenland met een rookverbod zijn opgedaan.

KNH vreest dat er 40.000 van de 90.000 banen verloren gaan bij de zogenoemde drankverstrekkende bedrijven zoals cafés en discotheken. Die worden het hardst getroffen, omdat veel bezoekers van dit soort gelegenheden nu eenmaal roken, aldus een woordvoerder van KHN. Nog eens 10.000 banen verdwijnen bij de restaurants, nu goed voor in totaal 100.000 werknemers.

Voor cafés, discotheken en restaurants samen voorziet de branchevereniging een omzetverlies van 1,3 miljard euro op jaarbasis als gevolg van een rookverbod. Vorig jaar bedroeg de gezamenlijk omzet in deze sectoren 6,3 miljard euro.

De brancheverenging baseert het dreigende banenverlies op ervaringen in de Verenigde Staten (Californië) en Canada (Ottawa). Daar daalde de omzet van drank- en maaltijdverstekkende bedrijven in de horeca na de instelling van een rookverbod met tientallen procenten. Ook het aantal faillissementen nam flink toe.

Werknemers krijgen per 1 januari 2004 het recht op een rookvrije werkplek, hetgeen in de horeca neerkomt op een algeheel rookverbod. Voor de sector geldt een uitstel van de maatregel van hooguit twee jaar. KHN heeft dit gisteren te horen gekregen tijdens een gesprek op het ministerie van Volksgezondheid, vertelt een woordvoerder van de branchevereniging.

KHN is echter niet geïnteresseerd in een eventueel uitstel van het rookverbod. Alleen het afschaffen van een dergelijke maatregel kan de horeca voor een ramp behoeden vindt de branchevereniging. KHN vindt het abnormaal dat de horeca mikpunt wordt van een anti-rookactie. Je stelt in een café ook geen verbod in op alcohol vindt het KHN. ,,Iemand die niet tegen rook kan, moet niet in de horeca gaan werken. Als je niet tegen de lucht van drukinkt kan, ga je toch ook niet in een drukkerij werken.''